Pole kahtlust, et doktorid on hinnas, eriti Mustas Aafrikas, kus hirmsate nakkushaiguste tulek tabab kohalikku habrast meditsiiniteenistust alati suure pauguna. Libeerias oli enne tänavust ebolaepideemiat umbes 200 doktorit, neist vaid 50 on täna veel elus.

Ajal, kui kogu Lääne-Aafrika ebolaepideemia hukkunute arv ületas juba tuhat, on sellesse haigusse nakatunud arstide arv selgelt lähenenud sadadele, ja rahvusvaheline abi just vabatahtlike meditsiinitöötajate ja arstide näol on enam kui vajalik. Aga arst on esimene, kes patsiendilt selle nakkuse külge saab.

Lisaks ühele USA doktorile ja tema ameeriklasest abilisele, sai sel nädalal ühe ZMappi doosi ka Hispaania haigla, kus ravitakse 75-aastast hispaanlasest misjonäri, sellega on ebaselge ravitoimega ebolaseerumit manustatudki vaid kolmele "valgele inimesele." Rassism, kõlab meedias juba esimene spekulatsioon.

Hispaanlane suri küll täna, ilmselt seerumit saamata.

Libeeria võimud küll teatavad, et kohe-kohe saavad seda seerumit ka kohalikud arstid, paraku, kui nad USA vahendusel ravimitootja jutule jõudsid, selgus, et selle seerumi varud on esialgu otsas. Millal seda juurde saab, ei tea. Konkurentsi ka ei ole, sest kuigi ebolaravimeid otsitakse ka mujal, ei ole tänaseni tõestatult toimivat rohtu selle tapva haiguse vastu leitud. WHO kaudu olevat Libeeria saanud veel midagi "eksperimentaalset," aga kas tegemist on mingi alternatiiviga ZMapp-seerumile, pole seni teada.

Ravimitootja ootab ilmselgelt veel esimeste "inimkatsete" edukaid tulemusi, võib küll eeldada, et Libeeria tellimust siiski hakatakse ka tegelikult täitma.

Ameeriklased on viidud Libeeriast ravile Atlanta Emory ülikooli haiglasse, ja sealt tulevad teated kinnitavad, et nende seisund olevat siiski paranemas. Kas just eksperimentaalse raviseerumi tõttu, pole esialgu teada. On ka inimesi, kes paranevad ebolast ise.

Põhimõtteliselt saaadakse ZMapp-seerumit nii, et tubakaitaime nakatatakse viirusega ja selle taime toodetud antikehi siirdatakse hiljem inimesele:

Kirjutab Eesti terviseamet oma veebilehel:
Ebola viirushaiguse nakkusallikaks on haiged loomad (nahkhiired, ahvid, sead, okassead, antiloobid jm) ning haiged inimesed.

Nakatumine toimub nakkusohtliku vere või muu bioloogilise vedelikuga (sh oksemass, uriin, roe, sperma) kokkupuutel. Nakatumise risk on suurem tervishoiutöötajatel ja haigete hooldajatel, haigestunute seas on mitmeid meedikuid ja abitöötajaid. Nakatumine võib toimuda kaitsmata seksuaalkontakti korral, sest mehe sperma on nakkusohtlik kuni 7 nädalat pärast tervenemist. Sageli toimub nakatumine kokkupuutel surnud inimesega. Nakatumine võib toimuda kokkupuutel haige või surnud loomaga või haige looma termiliselt töötlemata liha või piima tarbimisel.

Haigus algab kõrge palaviku, tugeva nõrkuse, pea- ja lihasvaluga ning kurguvaluga. Seejärel tekib oksendamine, kõhulahtisus, lööve, maksa- ja neerutalitluse puudulikkus, millele võivad lisanduda sisemised ja välised verejooksud. Spetsiifiline profülaktika (sh vaktsiin) ja ravi puuduvad.