Sellist häält ei kuuldud vaid ühe korra, vaid aparaadid salvestasid seda 10 902 meetri sügavusest süvikust sügisest 2014 kuni kevadeni 2015 veel korduvalt. Põhiline näide, millega töötati, on siin:

Pärast kuudepikkusi spekulatsioone on teadlased nüüd üpris kindlad, et tegu on ühe senikuulmatut tüüpi vaalakutsungiga, mille autoriks on üks kiusvaalalistest. Kiusvaalalisi on kokku 14 liiki, nende seas näiteks ka sinivaal ja küürvaal. Kiusvaalalisi eristab teistest vaalalistest see, et neil pole hambaid. Selle asemel on neil kiusaparaat, millega nad mereveest toitu välja sõeluvad.

"See kutse on väga eriline," ütleb Sharon Nieukirk Oregoni ülikoolist. "Madalsageduslik oigamine on vaalade vahelises suhtluses üsna tavaline, ent see plõnksuv heli on midagi unikaalset. Me ei kuule just kuigi tihti palju uusi kiusvaalakutsungeid."

Heli jääb sageduselt 38 ja 8000 hertsi vahele, inimene kuuleb tavaliselt helisid, mis on vahemikus 20 ja 20 000 Hz. Nieukirk ja ta tiim ei ole selle tekkele geoloogilist (jää liikumine, maavärinad) või inimtegevusest lähtuvat (laevad) põhjendust leidnud. Seetõttu arvatakse, et nende tekitaja on loomariigist. Selle kinnituseks on üks teine väga kummaline vaalahääle salvestus aastast 2001, mida tuntakse ka nn. Star Warsi kutsungina ja mille tekitajaks oli üks väikevaallane. Et nii siintoodud helisalvestus kui ka Star Warsi oma on oma sagedustelt ja struktuurilt sarnased, on ka Mariaani süvikus salvestatud heli tõenäoliselt sama päritolu.

Omaette küsimus on veel see, et kui üldiselt häälitsevad kiusvaalalised siis, kui on paaritumisperiood, salvestati seda heli ka muudel aegadel.

Uuring ilmus ajakirjas The Journal of the Acoustical Society of America.