Max Plancki evolutsioonilise antropoloogia instituudi 16 aasta pikkune uurimus on andnud teadlaste sõnul uskumatud tulemused: Kagu-Aasia saarel elavate orangutanide arvukus on langenud poole võrra.

Metsade hävitamise, palmiõli tootmise, kaevandamise jm tööstuslike põhjuste tõttu on surnud rohkem kui 100 000 looma, teatavad teadlased ajakirjas Current Biology avaldatud uurimuses.
Kui varem on orangutanide hukkumise põhjuseks tähelepanu eelkõige pööratud üha laienevatele raietöödele, siis nüüd on avalikuks tulnud veel üks põhjus. Nii suur hukkunud loomad arv viitab juhtuvteadlase Maria Voigti sõnul sellele, et ka jahimehed on orangutanid sihikule võtnud ning neid massiliselt tapnud: karistuseks selle eest, et loomad inimeste taimesaaki noolivad.
"See on šokeeriv ja täiesti ebavajalik. Orangutanid võivad küll farmerite vilju süüa, aga nad ei ole inimestele ohtlikud," ütles ta.
Orangutanid on väga ohustatud, väljasuremisohus liik. Borneo ja ka Sumatra vihmametsades elunevate inimahvide suurimad vaenlased on salakütid ja elukeskkonna hävimine metsaraie tõttu. Õigupoolest teatas Maailma Loodusfond aastal 2004, et paarikümne aastaga surebki liik välja.
Kuni pooleteise meetri pikkused orangutanid on ühed intelligentseimad inimahvid ja oskavad kasutada tööriistu. Metsade hävitamine ohustab neid sest, puude otsast saavad orangutanid 65–90% oma toidust. Nad söövad puuvilju, noori puulehti, võrseid, puukoort, putukaid, mett ja linnumune.