Biokeemikud: maitse on aju loodud illusioon

 (4)
Biokeemikud: maitse on aju loodud illusioon
Pilt on illustratiivse tähendusega. (Foto: Wikimedia Commons / kasutaja Véronique PAGNIER)

Moosi magususe või greibi mõrususe tajumine näib olevat esmaspilgul ilma keeleta võimatu.

Valikuliselt hiirte neuroneid mõjutanud biokeemikute katsed näitavad agajavascript:void(0), et samade maitseelamuste esile kutsumiseks piisab ka vaid ajurakkude stimuleerimisest, kirjutab ERR Novaator.

Charles Zuker Columbia ülikooli meditsiinikeskusest oli eelnevalt kolleegidega kinnitanud, et keelel paiknevad iga erineva maitse tajumiseks erisugused retseptorid.

Neist lähtuvate närvide poolt kantavaid signaale võtavad vastu üksteise lähistel asuvad, kuid siiski veidi erinevad ajupiirkonnad. Värskes töös otsustas ta välja selgitada, kas signaalidele omistab tähenduse aju või maitsenäsad ise.

Sirgjooneline katse poleks olnud võimalik ilma viimasel paaril aastal ajuteadlase seas rohkelt tähelepanu pälvinud optogeneetikaks nimetatud meetodita.

Loe täisteksti saidil ERR Novaator!

Loe ka Forte hiljutist artiklit, kuidas teadlased fantoomlõhnade abil uusi maitseid loovad!