Kas pole tore? Jah on, kui saad end vahepeal jahutada külmas merevees või istuda konditsioneeritud siseruumides. Alati ei ole see nii lihtne, eriti kui toimetad õhtul kodus ja kõige parem külmarohi on lahtine aken, kust puhub sisse seda sama kuuma suveõhku, kirjutab nutikodulahendused.ee.

Tänavune suvi näitab selgesti, et ka meil Eestis on jahutusseadme vajalikkus täitsa olemas ja lisaks kvaliteetsele küttesüsteemile võiks olla võimalus õhku jahutada.

Enamasti planeeritakse need süsteemid juba ehitusjärgus majadesse sisse (kui planeeritakse). Hiljem saab ka juurde panna, aga siis on rohkem pusimist ja toimetamist, et head asja saada.

Jahutamiseks on olemas mitmeid kavalaid nippe – osasid neist saab kasutada ka juba valmis majas ilma suuremate ümberehitusteta.

Tee-ise-jahutus

See on üks vahva nipp, kui soovitakse kiiresti teha ajutist konditsioneeri ning väga palju raha ei soovi kulutada. Sul läheb vaja mõningaid tööriistu, natuke oskusi ja neid materjale:

* Suur 20-liitrine kaanega plastämber või ka vahtplastist autokülmik, millest kahju pole
* Ventilaator
* Trell augufreesiga 50 mm – osavamad saavad ka noaga hakkama, aga tuleb ettevaatlik olla
* Terav nuga ja saag
* Kanalisatsioonitoru jupid, 2-3 tk (5 mm diameetriga)
* Liitrised veepudelid, 5-6 tk
* Tugev teip

Alustuseks lase veepudelid külma vett täis ja pane jääkambrisse. Need peaks laskma läbi külmuda. Ära muretse - kuna pudelis ei ole gaase, siis plastpudel katki ei lähe. Igaks juhuks võid pudeli ülaosasse jätta õhuruumi 3-4 cm.

Nüüd on aeg konditsioneeri enda tegemise käes. Võta plastämber ja lõika ülaosasse ühele poole kolm 50 mm ava. Sae kanalisatsioonitorust välja kolm umbes 20 cm pikkust torujuppi ja aseta igaüks neist äsjalõigatud avausse. Fikseeri tugeva teibiga ämbri seina külge kinni.

Kohtventilaatori abil mõõda valmis kaane peale lõikejoon ja lõika kaanest välja natukene väiksem ring. Nii, et ventilaator jääb selle peale pidama ja ei vaju sisse.

Kui veepudelid on jäätunud, tõsta pudelid ämbrisse, sulge kaan ja paigalda kaane peale avause kohale ventilaator. Kontrolli kas ventilaator puhub õhku ämbrisse või imeb välja. Õige on panna ventilaator ämbrisse puhuma.

Suuna kolm toru soovitud kohta ja lülita ventilaator sisse. Valmis! Jääpudelite temperatuur jahutab õhku mõnusalt maha ning tuppa puhutakse head jahedat õhku.

Kasuta ära maja ventilatsiooni

Kui elad eramajas ja sul on ventilatsiooniagregaat, siis on üks hea võimalus uurida, kas on ruumi sissepuhke algusesse paigaldada kalorifeeri.

Kalorifeer on nagu suur radiaator, mille sees voolab vesi. Kui läbi selle õhk liigub, saab õhk endale radiaatori pinnatemperatuurile lähedase temperatuuri.

Kui lasta radiaatorisse ringlema jääkülm vesi, siis jahutab see päris kiiresti ka maja maha, puhkudes jahedat õhku läbi ventilatsioonitorude tubadesse.

Süsteemi kasutatakse järjest enam ka uute majade puhul, sest teistpidi saab sama „radiaatorit“ kasutada talvel kütmiseks – asendades külma vee kuuma veega.

Sellise kalorifeeri jaoks on vajalik ka veemahuti, kus hoida soovitud temperatuuriga vett. Vesi peab kalorifeeris ringlema, et sellest kasu oleks.

Kohtpaigaldusega jahutusseade

See on vist üks levinumaid lahendusi, kuid tähendab ka rohkem ehitamist.

Oled näinud seinal suurt puhurit, mis talvel kütab ja suvel jahutab? Need on väärt aparaadid, kuid toovad endaga kaasa koleda väliosa maja seinal ja üksjagu ehitustöid seadme paigaldamisel.

Kui seade juba paigas, siis kasutusmugavus on hea. Miinusena tooks välja üldventilatsiooni jahutuse puhul selle, et seade mõjub ainult ühes ruumis. Kui soovid jahutada magamistubasid ja eluruume, siis on ka igasse ruumi jahutusseadet vaja.

Jahutada saab end ka nii

Kui jahutusseadet ei taha või soovi endale soetada või meisterdada, siis peab muud moodi hakkama saama.

Selleks on ka omad nipid, mida saad kasutada:

* Söö jääkuubikuid või mahlapulkasid, mis on jäätatud

* Tarbi suures koguses külma vett. Tarbides rohkem vett, annab keha temperatuuri kergemini ära

* Joo kookosevett. Kookospähklivees sisalduvad mineraalid ja vitamiinid on otseselt seotud keha jahutamisega

* Joo piparmündijooke. Kindlasti oled proovinud erinevaid mentooliga pastille, mis jahutavad. Sama teeb ka piparmünt sinu kehaga. Tarbi näiteks naturaalset piparmündi jääteed ja näed, kuidas enesetunne paraneb

* Tee külma jalavanni. Kõlab naljakalt, aga kui lased kausi täis külma vett ja jääd ning paned jalad 60 minutiks sinna sisse – brrrrrr, aga aitab! Ja kui tunned, et vesi läheb soojemaks, pane aga jääd juurde!

* Aseta kaelale külm rätik. Keha reguleerib temperatuuri kuklapiirkonna järgi. Kui jahutad selle koha maha, läheb ka enesetunne paremaks.