Chicago Lincoln Parki loomaaia jääkaru Anana ei ole omale kasvatanud paksu rasvakihti, mis tekib Arktikas vabas looduses elavatel karudel kaitseks karmi pakase vastu, teatas loomaaia pressiesindaja Sharon Dewar. Seetõttu tuleb teda külma eest kaitsta, vahendab CNN.

Pittsburghi rahvuslikus linnumajas viidi aga siseruumidesse kiilaspeakotkad ja Aafrika pingviinid, kes on harjunud mõõdukama kliimaga.

Chicagos langes temperatuur esmaspäeval -27 kraadini. Päeval oli kõige kõrgem temperatuur -24 kraadi ja tuulekülm -37 kraadi. Seda kõike põhjustab arktiline õhuvool, mis tungis esmaspäeval sügavale USA keskossa.

Paljudes piirkondades on ilm viimase 20 aasta külmim.

Minnesota kuberner Mark Dayton andis korralduse umbes 2000 kooli sulgemiseks esmaspäeval, mis on esimene kord pärast 1997. aastat. Paljud koolid jäävad suletuks ka teisipäeval.

Tuulekülm -40 kraadi ringis võib tekitada külmakahjustusi minutitega, hoiatas USA rahvuslik ilmateenistus.

Võimud on külma ilmaga seostanud seni 15 inimese surma. 11 neist hukkus liiklusõnnetustes.

Illinoisi kuberner Pat Quinn kutsus elanikke üles teedelt eemale hoidma ning aktiveeris rahvuskaardi appi teid puhastama. Chicago linnapea Rahm Emanuel kutsus elanikke üles jääma siseruumidesse, kui vähegi võimalik.

Pakane häirib kogu riigis ka liiklust. Esmaspäeva õhtuks oli ära jäetud üle 3800 lennu.

Chicagos on avatud 12 keskust, kus on võimalik end soojendada, üks neist oli avatud kogu öö. Avatud on ka raamatukogud ja mõned linnaasutused. Quinni sõnul on kogu osariigis avatud sadakond keskust, kus end soojendada saab.

Üks suuremaid probleeme on see, et kümnetel tuhandetel Kesk-Lääne elanikel puudub elekter. Indianas polnud elektrivoolu 15 000, Illinoisis 6800 ja Missouris 2200 kliendil.

Külma ilmaga on kõige raskem harjuda lõunaosariikide elanikel.

„Siin Weatherfordis, Texases, on käre -12 kraadi, tuulekülmaga -20,“ rääkis Elizabeth Brew. „Väga raske on vaadata lapsi sellise ilmaga kooli minemas, aga on nagu on.“