Bioloog ja reisimees Daniel Schneider postitas pildi Sudanist oma Twitterisse.

"Tahad teada, kuidas väljasuremine välja näeb?" küsis ta. "See on viimane isane põhja-valgeninasarvik. Viimane."

Kolm ninasarvikut ja Suni (isane põhja-valgeninasarvik, kes suri aastal 2014 34 aasta vanuses) viidi aastal 2009 Tšehhimaalt Keeniasse elama. Loodeti, et loomaaia asemel loomupärasemas keskkonnas elamine innustab ninasarvikuid ka järglasi ilmale tooma. Hiljem avastati, et Fatu ja Najin on viljatud ja Sudani spermide arv on üsna madal.

Valged ninasarvikud võivad elada kuni 50-aastaseks, aga nende keskmine eluea pikkus on 40 aastat. Sudan on juba 43, mis tähendab, et aeg hakkab otsa saama. Selle aasta aprillis liitus Sudan suhterakenduse Tinderiga, kuigi tegu oli muidugi reklaamitrikiga. Sellega üritasid teadlased koguda raha, et Sudani sperma ja Fatu või Najini munarakkude abiga uusi ninasarvikuid ilmale tuua.

Kui loomupäraselt Kesk-Aafrikas elavate põhja-valgeninasarvikute lõpp on lähedal, siis Lõuna-Aafrikas elavate lõuna-valgeninasarvikute käsi käib oluliselt paremini. Looduskaitse on tõhusat tööd teinud ja kuigi 19. sajandi lõpus oli neid koloniaalküttide tapatööde tõttu järel alla saja, siis praeguseks on loomi umbes 20 000. See teeb lõuna-valgeninasarvikust ainsa ninasarvikuliigi, mis pole ohustatud.