Arstid on isegi üllatunud, et selle loodusnähtuse tulemusel, mis esmaspäeval inimestele südamerabandusi ja hingamisprobleeme kaela tõi, rohkem hukkunuid ei olnud. Äikesetorm ise ehk polekski olnud nii hirmus, kui see poleks samal ajal endaga kaasa toonud raiheina õietolmupilve, ja sellega ebatavalise nähtuse nimega äikesetormiastma.

Kuna tolmuosakesed tungisid paljude inimeste kopsudesse, oli tulemuseks lausa epideemia mõõtmed võtnud haigusepuhang. Ligemale kolmandik patsientidest kannatas astma käes muide elus esmakordselt.

See loodusnähtus sundis ka valitsusametite kriisikohtumisele, kus oritati leida võimalusi selliste nähtuste paremaks prognoosimiseks, sest kuigi õietolmu sisaldust õhus ja tormide esinemist osatakse üsna hästi prognoosida, nende koosmõju tuli ka seekord ootamatult.

Peamised astma sümptomid on:
  • hingamisraskus
  • õhupuudus
  • hingeldus
  • vilistav hingamine
  • köha
Need nähud võivad väljenduda väga erineva tugevusega, ulatudes üksikutest köhatustest ja hootisest kergest vilinast kuni öö ja/või päeva vältel korduvalt tekkivate raskete hingeldushoogudeni.
Maailmas esmakordselt registreeriti äikesetormiastma muide samas Melbourne'i linnas aastal 1987, hiljem on sarnast täheldatud ka USA-s, Kanadas, Suurbritannias ja Itaalias. Melbourne'i tabas sama nähtus viimati 2010. a.

Raihein on peamiselt Euroopas, Aasias ja Aafrikas esinev erinevate liikidega heintaim, mis Austraaliasse sisse toodud ja seal kasvama hakanud. Sellel taimel on ka kodumaised sordid Eestis.