Kuigi tegemist on katastroofilise olukorraga, on esialgu laavavool tõmmanud ligi pigem turiste, kes võivad pildistada või filmida laava sees põlevaid esemeid või teha muidki eksperimente. Kuna laava voolab tavaliselt maksimaalse kiirusega 10 km/h, siis tõsist ohtu inimestele ta tõesti ei kujuta sest kui sa just lõksu ei jää, jõuad ikka laava eest õigel ajal ära joosta. Igatahes kuni 1100-kraadine temperatuur laavat käega katsuma küll ei meelita.

Septembris paistis, et seekordne Kilauea laavavool on võtnud suuna naabruses olevale Kaohe Homesteads asulale, siis aga viimasel hetkel, mõnisada meetrit enne seda asulat, võttis tuline mass suuna naabruses olevale Pahoa linnakesele. Kohalikud elanikud olid kõike muud kui vaimustatud "kohast esireas", mis võimaldas neil küll looduse jõudu pidevalt jälgida, aga hirmuga, et peagi neelab tuline mass ka nende elamud. Suuremaks evakuatsiooniks pole veel põhjust, aga võimud on selleks kogu aeg valmis.

Täna on hirmu all siis ligi tuhande elanikuga Pahoa asula. Juba oktoobri lõpus valgus laavavool kohalikule surnuaiale, 10. novembril neelasid leegid ka esimese hoone linnaserval. Tõsiseks ohuks oli, et laava võib läbi lõigata ka ainsa tee, mis Pahoasse viib, seega alustati ka tagavaratee ehitamisega kiirkorras. Eelmisel nädalal laavavool küll pidurdus, aga on vaid aja küsimus, kui tulisem laava kuskil jälle jahtunud massist üle voolab ja uuesti tee merele (ja teele jäävatele asulatele) võtab.