Kuigi parimate väljavalimine oli keeruline ülesanne, otsustas hindamiskomisjon anda Aasta Keskkonnateo tiitli MTÜ-le Väikese Väina Selts eelmise aasta märtsis Tillunire kanali puhastamise eest, millel on suur positiivne mõju Saaremaa-Muhumaa kalavarude kasvule.

Lisaks hindas komisjon kõrgelt kodanikualgatust ja -aktiivsust kohalikku elukeskkonda panustamisel ning selle otsest mõju loodusele. Aasta Keskkonnateo tiitli võitja sai preemiaks 5000 eurot.

Aastate jooksul oli Väikese väina tammi juures asuv tammi ainuke ava Tillunire sedavõrd muda täis vajunud ja kinni kasvanud, et sealtkaudu enam vesi läbi ei pääsenud.

Kohalikud võitlevad selle nimel, et Väikese väina tamm saaks avad, et vesi lahes liikuda saaks, kuid see soov pole siiani riigi tasandil erilist toetust leidnud. Küll aga õnnestus neil omal käel puhastada ja lahti kaevata Tillunire, mis oma ehk väiksemal moel sama eesmärki täidab.

Vaata galeriid koristustöödest:

Aasta Keskkonnateo konkursi tunnustuse pälvis Keskühistu Eramets metsataimede ühishangete eest. Aasta Keskkonnateo rahvalemmikuks hääletati kodanikuliikumine Eesti Metsa Abiks.

Kõige keskkonnasõbralikum ettevõtte toodab kunstmuru

Aasta Keskkonnasõbraliku Ettevõtte kategooria üldvõitjaks kuulutati Advanced Sports Installations Europe, kes on Euroopa üks suuremaid kunstmuruväljakute rajajaid ning kes kasutab selleks taaskasutatavat materjali.

Vaata videost, kuidas kunstmuru tootmise protsess käib:

Keskkonnasõbraliku Ettevõtte Keskkonnajuhtimise alamkategoorias tunnustati aktsiaseltsi DHL Estonia ning võitjaks kuulutati aktsiaselts Ericsson Eesti.

Keskkonnasõbraliku toote või teenuse alamkategoorias kuulutati võitjaks aktsiaselts Advanced Sports Installations Europe. Lisaks tunnustati osaühingut Hepta Group Energy. Eriauhind äri ja elurikkuse kategoorias anti aktsiaseltsile Tallinna Sadam.

Keskkonnasõbraliku tootmisprotsessi alamkategoorias kuulutati võitjaks aktsiaselts Eesti Energia (kolme projektiga: põlevkivituhast mullaparandaja, OSAMAT ja maa-alune settebassein, pumpla). Lisaks tunnustati ettevõtteid Gelatex Technologies ja Redeem Nordics.

„Kõik konkursil osalenud kandidaadid olid väga tugevad ning võiduväärilised. Soovin neid kõiki tunnustada ja tänada nende keskkonnasõbraliku suhtumise ja ka reaalsete keskkonda hoidvate tegude eest. Olgu selleks siis panus meie looduse heaolusse või vastutustundlik ja keskkonnasäästlik ettevõtlus,“ avaldas keskkonnaminister tänu kõikidele konkursile esitatud kandidaatidele.