Taolisele rabavale järeldusele aitas teadlastel jõuda uudne tehnoloogia, mida nimetatakse geomeetriliseks 3D-morfomeetriaks (ingl three-dimensional geometric morphometrics).

Tehnoloogia rakendab fossiilsäilmete eriti üksikasjaliseks analüüsimiseks lasereid. Selleks skannitakse mitmeid eksemplare; kogutud andmeid kõrvutatakse hoolikalt.

Kahe sauruseliigi-kandidaadi väljapraakimist põhjendati mõnede väga spetsiifiliste anatoomiliste punktide, nn orientiiride (ingl landmark) kattumisega.

Kolmekümne kolju laserskannimise tulemused näitasid, et tegu polnud kolme eri liigiga, vaid kõik eksemplarid esindasid liiki Psittacosaurus lujiatunensis.

Foto: Wikipedia (vabakasutuseks)

See on esimene kord, mil tipptehnoloogilist 3D-skannerit on saurusekivististe uurimise juures kasutatud, mis tähendab, et peagi võib ametlikust klassifikatsioonist kaduda hulk muidki sugulasliike. Näiteks tritseeratopside perekond on viimasel ajal teadlastes kahtluseid äratanud.

Geomeetrilist 3D-morfomeetriat ootab aga ees helge tulevik — mitte ainult paleontoloogia, vaid ka meditsiini vallas, kus sellel on ohtralt mitmesuguseid potentsiaalseid rakendusi.