Kahtlematult asetub raamatu esitlemine USA valimiskampaania raamidesse, sest Shenkman väidab, et kiviaja aju ja kaasaja reaalsuse konflikt olevat tulnud kasuks eriti Donald Trumpi kampaaniale. Kuid Shenkman on varemgi inimese olemust lahata üritanud, näiteks 2008. aasta raamatus "Kui rumalad me siiski oleme?"("Just How Stupid Are We?").

"Me kõik tahame uskuda, et me oleme ratsionaalsed olendid," teatab Shenkman. Süvenedes erinevate evolutsioonipsühholoogide, neuroteadlaste, käitumismajandusteadlaste jt seisukohtadesse pidi Shenkman tegema järelduse, et poliitilisi otsuseid langetades lähtub inimkond ikka veel instinktidest.

Need instinktid teenisid hästi kütte ja korilasi, kes elasid kiviajal kuni 150-liikmelistes väikestes ühiskondades, kuid tänapäeva maailmas instinktide järegi elamine pole alati kõige targem.

Inimese aju on muidugi kõvasti arenenud kiviajaga võrreldes, see on sunnitud vastu võtma palju rohkem informatsiooni ja on ka võimeline töötlema rohkem informatsiooni kui kiviajal, kuid paistab, et just poliitilisi otsuseid langetades teeme seda ebatavaliselt väikese infohulga baasil, just instinktiivselt.

Näiteks ameeriklaste poliitilisi valikuid juhib kaks instinkti - viha ja hirm. "Kiviajal, kui sa ei võinud usaldada inimesi väljaspool oma kogukonda, võis instinkt vägagi hästi päästa su elu," teatab Shenkman. Modernne ühiskond üritab seda instinkti unustada, aga aegadel, mil inimesed tunnevad end ohustatuna, tuleb kiviajast pärinev instinkt jälle esile.

Trumpi-vastane relv

Muidu paistab see olevat igati huvitav raamat, aga paraku on see liigagi selgelt suunatud just katsetele tõestada, et Donald Trumpi poolt hääletamine pole eriti mõistlik tegevus. Kahtlematult saaks samu teooriaid rakendada siiski ka teistele poliitilistele jõududele.