Täna räägivad teadlased Tallinnas Meritoni hotellis nii HI-viirusest kui ka HIV-positiivsete isikute populatsioonist Eestis, kirjutab ERR Novaator.

HIV uurimisrühma teadurid Radko Avi ja Kristi Huik ning infektsioonhaiguste arst Pilleriin Soodla, rääkisid ERR Novaatorile, kuidas HIV inimesed haigeks teeb.

Hinnanguliselt üks protsent Eesti täiskasvanutest kannab HIV-nakkust. Seda on rohkem kui üheski teises Euroopa riigis. Lisaks oleme erilised selle poolest, et meil on valdav mujal Euroopas üliharuldane HIV-1 CRF06_cpx viirus.

Ilmselt jõudis see harvaesinev tüvi siia Aafrikast Burkina Fasost. Kuni aastatuhande vahetuseni oli see peamiselt levinud just seal. Eestisse sattudes maandus viirus “soodsale pinnale”, kuna süstivate narkomaanide arvu järsk tõus võimaldas viirusel jõudsalt levida.

Kui alates 80ndate lõpust olid siinsed nakatunud peamiselt homoseksuaalsed mehed, kelle seas levis peamiselt Lääne-Euroopale iseloomulik B-alatüüpi viirus, siis alates 2000. aastast hakkas viirus levima süstivate narkomaanide seas.

Et haiguspuhangu vallandas CRF06-viiruse tüüp, on Radko Avi sõnul suures osas juhuslik. “Eestis levivad HIV tüved on üksteisega peaaegu identsed ja erinevad näiteks Lääne-Euroopa suhteliselt mitmekesisest B alatüüpi epideemiast. Samas pole siiski leitud veenvaid tõendeid, et erinevad HIV alatüübid põhjustaksid erinevalt kulgevat haigust.”