Mõne päeva eest teatas NASA, et nad on uurimise käigus välja selgitanud, miks kümmekond aastat tagasi kaks kanderaketi lendu ebaõnnestusid. Uurimistulemustest saab põhjalikumalt lugeda siit.

Süüdistavad pilgud vaatavad ettevõtte Sapa Profiles Inc. poole, mis tarnis kanderakettidele alumiiniumosi. Need osad ei vastanud ettenähtud nõuetele ning on missioonide ebaõnnestumise peamiseks põhjuseks. Ettevõttel ripuvad peakohal nii kriminaalsüüdistused kui ka miljonitesse ulatuvad tsiviilnõuded.

Uurimine tuvastas aastaid kestnud skeemitamise, mille käigus võltsiti toodetud osade testimise tulemusi ja vastavussertifikaate.

Seni teati, miks satelliidid orbiidile ei jõudnud - satelliiti kandev kest ei eraldunud kummaski stardis ettenähtud kohas kanderaketist. Aga ebaõnnestumise tehniline põhjus ei olnud täpselt tuvastatud.

Kuna lennumasinal ei õnnestunud lennu ülemises faasis liigset kaalu küljest raputada, oli see liiga raske ega saavutanud orbiidile jõudmiseks vajalikku kiirust ja kogu lugu. Aga miks eraldumine ei õnnestunud?

NASA poolt teisipäeval värskendatud avalik kokkuvõte täpsustab 2009 ja 2011 aastal aset leidnud, satelliitide OCO ja Glory kosmosesse saatmise ebaõnnestumise põhjuseid.

Raport toob välja kolm eraldi põhjust, miks mehhanism alt vedas. Ükski põhjus eraldiseisvalt ei oleks süsteemi kinni kiilumist põhjustanud, aga koosmõjus just nii juhtus ja kapsel ei eraldunud vajalikul hetkel.

Siiski oli üks põhjus teistest olulisem ja selle juured peituvad just Sapa Profiles Inc poolt materjalide testimise tulemuste võltsimises. Sapa Profiles tarnis osad kanderaketi eest vastutanud ettevõttele Orbital Sciences Corporation.

Sapa Profiles muutis testide tulemusi “ilusamaks” ning väljastas Orbital Sciences Corporation’ile valed sertifikaadid. Võltsitud informatsioonile tuginedes leidsid alumiiniumist osad koha täpselt selles eraldumisel võtmetähtsusega liigendis.

“NASA tugineb suuresti kogu tarneahela usaldusväärsusele ja ühtsusele. Kuigi me viime ka ise erinevaid teste läbi, ei ole NASA-l lihtsalt võimalik iga üksikut detaili uuesti testida. Just sel põhjusel nõutakse teatud komponentide testimist tarnija poolt. Ning makstakse selle eest,” ütles Jim Norman NASA Peakorterist Washingtonis.

“Kui testimiste tulemusi muudetakse ja väljastatakse valed sertifikaadid, lähevadki missioonid luhta. Praegusel juhul läks meiega nii, et Taurus XL startide ebaõnnestumine läks maksma üle 700 miljoni USA dollari ja kaotati ka aastate jagu inimeste teadustööd. Et kõik õnnestuks, on usaldus kriitilise tähtsusega ja sel korral on NASA usaldust raskelt kuritarvitatud,” rääkis Norman.

Nii lihtne see ongi. “Väike” võltsimine, et numbrid ilusamaks teha, võib kaasa tuua väga suure jama. Millal “kohendus” päevavalgele tuleb, on ilmselgelt ainult aja küsimus.