„Proton-M-i stardi käigus juhtus õnnetus. Rakett kukkus alla ja plahvatas kosmodroomi territooriumil,“ teatas Venemaa föderaalse kosmoseagentuuri Roskosmos pressiesindaja RIA Novosti vahendusel. „Moodustatud on uurimiskomisjon Roskosmose asedirektori Aleksandr Lopatini juhtimisel.“

Venemaa kosmosetööstuse allikas teatas varem RIA Novostile, et esialgsed hinnangud stardi ebaõnnestumise põhjuste kohta võivad olla valmis 2-3 päeva jooksul, kuid kõige tõenäolisemalt oli taas süüdi varemgi alt vedanud kiirendi DM-3 tehniline probleem.

Stardid Baikonuri kosmodroomilt peatatakse allika sõnul kõige tõenäolisemalt järgmiseks 2-3 kuuks, sest piirkond on saastatud umbes 200 tonni mürgise raketikütusega.

Tegemist on juba teise kiirendiga DM-3 varustatud kanderaketi Proton-M ebaõnnestunud stardiga viimase kolme aasta jooksul.

2010. aasta detsembris kaotas Venemaa kolm GLONASS-i satelliiti, kui Proton-M kursilt kõrvale kaldus ja Vaiksesse ookeani kukkus. Ka see rakett oli varustatud kiirendiga DM-3, mille on välja töötanud ja mida toodab kosmosekorporatsioon Energija.

Riiklik uurimiskomisjon leidis siis, et Energija eksperdid olid valesti välja arvutanud, kui palju kütust kiirendi DM-3 vajab. Selle tulemusena ületas oksüdandi kogus normi 1-1,5 tonni võrra ning liigne mass ei lasknud Proton-M-il satelliite määratud orbiidile viia.