ASPIRE (Advanced Supersonic Parachute Inflation Research Experiment) nime kandva eksperimendi käigus kasutati spetsiaalset raketti, mis toimetas umbes kulguri raskusega langevarjuga varustatud testeseme Marsi atmosfäärile sarnastesse tingimustesse. Sealt saadeti raskus uuesti Maa poole teele, et langevarju testida. Langevari toimis suurepäraselt ning testobjekt jõudis kenasti Maale tagasi.

Testid märkisid ka uue maailmarekordi sündi. NASA sõnul võttis langevari rekordkiirusega tuule alla ning ka sellele mõjuv jõud oli maailma suurim, mis kunagi langevarjule mõjunud on - hinnanguliselt umbes 300 000 njuutonit. See on muuhulgas umbes 85% suurem jõud, kui langevarjule peaks mõjuma Marsil, seega on arvestused tehtud varuga.

Teadlaste sõnul läks langevarjul täielikuks lahti paiskumiseks ja tuule alla võtmiseks kokku neli sekundikümnendikku. Kuna kõik toimis, on ameeriklaste kosmoseagentuuri hinnangul langevarju arendamisega nüüd asjad ühelpool.

Langevarjusüsteemi kasutama hakkav NASA Mars 2020 kulgur on sisuliselt parandatud versioon hetkel Marsil olevast Curiosity kulgurist, vahendab CNet. Tegemist on NASA siiani kõige raskema kulguriga (1050 kilogrammi), seega tasus hea langevarju arendamine end ära.

Nagu nimi viitab, plaanib NASA uue kulguri Marsile saata 2020. aasta juulis.