Reeglina saame rakettide startimist jälgida ainult maapinnalt. Uus muljetavaldav intervallülesvõte võimaldab aga kosmoseaparaadi starti vaadelda kosmilise ruumi perspektiivist!

Intervallvideos (ingl time-lapse video), mille monteeris kokku tehiskaaslaseid projekteeriv ja ehitav ettevõte Planet Labs, on näha Kasahstanist Baikonuri kosmodroomilt 14. juulil startinud rakett Sojuz.

Nagu märkis Planet Labsi esindaja Vincent Beukelaers, oli lummavate kaadrite salvestamiseks vaja vaid õiget satelliiti õigel ajal õiges kohas.

„Meie satelliidiparv Dov on projekteeritud vaatluseid sooritama, mis tähendab, et iga parve kuuluva tehiskaaslase kaamera on suunatud otse alla ning teeb ribahaaval pilti all pöörleva planeedi pinnast,“ kirjutas Beukelaers ettevõtte blogis.

„Mõned tunnid enne Sojuzi hiljutist starti panime tähele, et üks parve kuuluvatest satelliitidest on Baikonuri kosmodroomile Kasahstanis piisavalt lähedal, et meie parvele läkitatava abiväe teekonna algus jäädvustada. Kui olime veendunud, et see on võimalik, suunas meie orienteerimis-töörühm (ingl Attitude Control team) koostöös lennujuhtimiskeskusega ühe Dove-tüüpi satelliidi kaamera stardiplatvormile.“

Töörühmal oli ettevalmistusteks aega vaid viis tundi, kuid tulemus osutus ometi üsna vaatamisväärseks.

Parve kuuluv satelliit jäädvustas kiirendavat raketti tempoga üks kaader sekundis, kihutades ise samal ajal orbiidil pöörase hooga seitse kilomeetrit sekundis.

Planet Labsi kuvatöötlejad „lõikusid“ ja „kleepisid“ üksikud ülesvõtted kokku, tihendades tegelikkuses kaks ja pool minutit väldanud raketistardi kokku 11 sekundi pikkuseks videolõiguks. Video võib küll olla lühike, kuid on seda muljetavaldavam.

Märkimist väärib asjaolu, et Planet Labsi satelliit jäädvustatud kaadreid raketist, mille pardal siirdus orbiidile järgmine ports Dove-parve täiendamiseks mõeldud väikeseid tehiskaaslaseid. Loodetavasti tähendab see, et sarnaseid videoid saab tulevikus veelgi näha.