Värskelt avaldatud videos on näha, kuidas satelliit laseb oma harpuuni välja umbes 1,5 meetri kaugusel asuva paneeli pihta, vahendab The Verge.

Katsetus oli osa Surrey ülikooli RemoveDEBRIS missioonist, mis on mõeldud erinevate viiside proovimiseks orbiidil olevast prügist lahtisaamiseks.

Kosmoseprügi on muutunud viimaste aastakümnetega üha kasvavaks probleemiks, sest see muudab kosmosekeskkonna tulevastele satelliitidele ohtlikumaks. Tegemist on töötamise lõpetanud kosmoseaparaatide ja muude kontrollimatute objektidega, mis tiirlevad ümber Maa kiirusega üle 27 000 kilomeetri tunnis. Isegi väga väikese tükikesega pihta saamine võib olla piisav töötava satelliidi rivist välja löömiseks ja kokkupõrge võib ohtlikku prügi veelgi juurde tekitada.

Seetõttu on kosmosetööstus huvitatud viiside väljamõtlemisest prügi kosmosekeskkonnast eemaldamiseks. RemoveDEBRIS satelliit, mis lasti Rahvusvahelisest Kosmosejaamast (ISS) välja 2018. aasta juunis, on varustatud erineva tehnoloogiaga, mis on võimeline kosmoseprügi kinni püüdma. Enne harpuuni katsetati edukalt prügi püüdmiseks mõeldud võrku.

„Ma arvan, et me näitasime, et see tehnoloogia on rakendatav,” ütles RemoveDEBRIS missiooni peamine algataja ja Surrey ülikooli kosmosekeskuse direktor Guglielmo Aglietti. „ Kuigi seda, mida me oleme teinud, tuleb mõõtmetelt suurendada, et tabada tõeliselt suuri prügitükke, on meetod edukalt katsetatud.”

Aglietti sõnul ei tekitanud harpuun väikesi ootamatuid prügitükke, vaid ainult augu kohta, kus see paneeli läbistas. Aglietti märkis ka, et tulevastel kosmoseharpuunidel peab tross rohkem pingul olema, et prügi ei hakkaks ringi lendama, kui see on kinni püütud.

Mõte on selles, et kui prügi on kinni püütud, viib aparaat selle Maale lähemale, nii et see atmosfääris ära põleb. RemoveDEBRIS kavatseb ka seda protsessi osa katsetada.

Satelliit teeb viimase katse märtsis, kui avab hiiglasliku „purje”, mis aitab tal orbiidilt lahkuda.

Puri on mõeldud suurendama satelliidi pindala ja seega õhutakistust. Kuigi objektid Maa-lähedastel orbiitidel on tehnilises mõttes kosmoses, on sellel kõrgusel siiski olemas väga hõre atmosfäär, mis satelliidile mõjub ja seda allapoole tõmbab. Seetõttu kukub enamik objekte väga madalal orbiidil lõpuks alati Maale (põleb atmosfääris ära). Takistuspuri kiirendab seda protsessi.

Kui satelliit on purje katsetamise lõpetanud, hävib ta atmosfääris. Tulevikus võib aga sellistel satelliitidel selleks hetkeks kaasas olla harpuuniga püütud prügi.