15-liikmelises julgeolekunõukogus hääletas 11 riiki Malaisia, Austraalia, Hollandi, Belgia ja Ukraina ettepaneku poolt ning kolm, Hiina, Angola ja Venezuela jäid erapooletuks. Venemaa oli vastu, vahendab Reuters.

Malaysia Airlinesi lend MH17 tulistati alla 2014. aasta juulis. Selle pardal oli 298 inimest, kellest kaks kolmandikku olid hollandlased. Lennuk kukkus Ukraina Vene-meelsete separatistide käes olnud territooriumile.

„Need, kes selle eest vastutavad, võivad uskuda, et saavad nüüd peituda Vene Föderatsiooni veto taha. Neil ei lubata õigusemõistmist vältida,“ ütles Austraalia välisminister Julie Bishop julgeolekunõukogus. Lennuki pardal oli 39 austraallast.

Bishopi sõnul otsivad Austraalia, Holland, Malaisia, Belgia ja Ukraina nüüd alternatiivset kohtupidamismehhanismi.

USA suursaadik ÜRO-s Samantha Power ütles, et ükski veto ei seisa ees selle jälgi kuriteo uurimisel ja selle üle õigusemõistmisel.

„Jõupingutused takistada õigusemõistmist ainult tugevdavad ohvrite perekondade valu, kes on juba läbi elanud rohkem kui keegi meist suudab hoomata,“ ütles Power. „See on Venemaa tänase veto mõju.“

Venemaa on esitanud oma konkureeriva resolutsiooniprojekti, milles nähakse ette suuremat ÜRO rolli lennukatastroofi uurimisel ja milles nõutakse õiglust, kuid mis ei näe ette rahvusvahelise tribunali loomist.

Venemaa suursaadik ÜRO-s Vitali Tšurkin ütles, et rahvusvahelise tribunali loomine on enneaegne. Tšurkini sõnul panid Malaisia ja teised riigid resolutsiooniprojekti hääletusele, teades, et see vetostatakse.

„See viitab meie arvates sellele, et poliitilised põhjused olid nende jaoks tähtsamad kui praktilised eesmärgid. See on loomulikult kahetsusväärne,“ ütles Tšurkin. „Venemaa on valmis tegema koostööd katastroofi põhjuste ja asjaolude täielikul, sõltumatul ja objektiivsel uurimisel.“

„Ma pean arusaamatuks, et julgeolekunõukogu liige takistab õigusemõistmist tragöödia üle, mis on nii paljusid puudutanud. Karistamatus annab väga ohtliku signaali,“ ütles Hollandi välisminister Bert Koenders.