Teleskoobi peamiseks eesmärgiks on kosmoseagentuuri sõnul uurida kosmilist paisumist ning röntgenkiirte abiga meie ümber olevat universumit täpselt kaardistada. Algselt oli Spektr-RG kosmosesse saatmine plaanis juba 21. juunil, kuid akuprobleemide tõttu lükati starti korduvalt edasi.

Eduka lennu korral hakkab teleskoop kolme kuu pärast paiknema L2 tähistust kandvas Lagrange'i punktis, kus on võimalik väikese massiga kehadel Maa suhtes paigal püsida, kuna orbitaalsest liikumisest tekkiv jõud ja gravitatsioon tasakaalustavad sellistes punktides teineteist.

Venemaa ja Saksamaa koostöös arendatud teleskoop hakkab asendama Spektr-R teleskoopi, mille üle Venemaa jaanuaris kontrolli kaotas. See tähendab, et Spektr-RG hakkab uurima musti auke, erinevaid magnetanomaaliaid ja neutrontähti. Samuti on missiooni eesmärk koostada põhjalik kaart, millel oleks kujutatud vähemalt 100 000 galaktikat.

Ajaliselt peaks kogu missioon kestma seitse aastat, millest nelja käigus tegeletakse taevalaotuse kaardistamise, ülejäänud kolm aastat pühendatakse aga valitud galaktikate ja teiste kosmiliste objektide täpsemale vaatlemisele.

Kui Spektr-RG edukalt L2 punkti jõuab, saab sellest esimene Venemaa kosmoseaparaat, mis alates Nõukogude Liidu lagunemisest väljaspool Maa lähiorbiiti toimetab.