Vaatamata sellele, et satelliit edastab jätkuvalt teadusinfot, ei saa Maal asuv meeskond selle tegevust enam kontrollida. Spektr-R-i teadusmeeskonna juht Juri Kovalev ütles, et tõrge tekkis pärast seda, kui kontrollkeskusest anti satelliidile käsk lülitada tööle saatja.

On ebaselge, millest tõrge tekkis, kuid teadlased spekuleerivad, et kahjustuse põhjuseks võib olla kosmiline kiirgus, mis satelliidi elektroonilisi süsteeme kahjustas.

Asjaolu, et satelliit edastab jätkuvalt infot viitab vaid osalisele elektrisüsteemi tõrkele. "See tähendab, et satelliit on jätkuvalt töökorras, selle pardal on elekter ning teadusaparatuur töötab jätkuvalt," ütles Kovalev. Tema sõnul on seega otstarbekas üritada satelliidiga jätkuvalt kontakti otsida.

2011. aastal kosmosesse saadetud Spektr-R-i pardal on 10-meetrise läbimõõduga raadioantenn, mille eesmärk on koguda raadiovõnkeid nii Linnuteelt kui ka kaugemalt. Teadlased on teleskoopi kasutanud, et uurida kvasareid, musti auke ning teisi kosmoseobjekte, mis asuvad kohati Maast miljardite valgusaastate kaugusel.

Esialgse kava kohaselt pidi missioon vältama viis aastat, seega kulutõhususe vaatest on teleskoop ilusti oma eesmärgid täitnud. Venelastel on koostöös sakslastega plaanis kosmosesse saata ka Spektr-R-i järeltulija Spektr-RG, mille eesmärk on uurida, mis toimub kosmoses röntgenlainepikkustel.