Moskva Riikliku Tehnikaülikooli insenerid otsivad praegu Boomstarteri kaudu oma üsna omapärasele ja romantilisele ideele rahastust. Satelliidi nimi on Majak ja praegu on kogutud 1,7 miljonit rubla ehk pisut üle 21 000 euro. Majak plaanitakse laotusesse ergama saata juba eeloleval suvel Roskosmose abiga raketil Sojuz-2. Teadlased ehitavad seda hobikorras.

Majak on ülessaatmishetkel pisike, umbes leivapätsi suurune. Kui see kosmosesse kohale jõuab, voldib end automaatselt lahti imeõhukesest polümeerkilest püramiidikujuline reflektor, mille kogupindala on 16 ruutmeetrit. Kile on 20 korda õhem inimese juuksekarvast.
Mingit teadust Majak kosmoses tegema ei hakkaks – lihtsalt helendaks taevas. Samas ütlevad teadlased, et sarnast konstruktsiooni saaks kasutada vanade, mittetöötavate satelliitide eemaldamiseks.

Satelliit saadetaks 600 kilomeetri kõrgusele oribiidile, mis oleks Päikese liikumisega sünkroonis. See tähendab, et satelliit on alati päikesevalguse käes ning paistab neist Maa piirkondades, kus parasjagu on öö, heleda objektina. Kui heledana täpselt, pole veel päris selge - Russia Today hindas, et Majak oleks umbes sama hele kui Kuu, veebileht iflscience.com aga tegi oma arvutused ja nende põhjal oleks satelliit heleduselt neljas taevakeha Päikese, Kuu ja Veenuse järel.

On astronoome, kellele venelaste plaan ei meeldi, kuna nii ere taevakeha segaks vaatlusi. „Me peame rasket võitlust selle nimel, et meie planeeti ümbritseks pime taevas,“ sõnas Suurbritannia Kilederi Observatooriumi astronoom Nick Howes. Ajakirja All About Space toimetaja Gemma Lavender sõnas samas, et kosmos on ikkagi suur ja erilisi probleeme ei tohiks satelliit tekitada, kui ta just parasjagu mingi vaadeldava galaktika ette ei sõua.

Majak meenutab pisut ka venelaste üht varasemat mõtet – paarkümmend aastat tagasi oli kuulsal kosmosetehnoloogil insener Vladimir Sõromjatnikovil idee ehitada kosmosesse hiiglaslik peegel, et mõnedes paikades sõna otseses mõttes öö päevaks teha.