Business Insider ja Science Alert vahendavad NOAA ilmateenistuse juhti Louis Uccellinit, kes ütles, et tegu on palju enama kui lihtsalt ilusa fotoga – see pilt on tema sõnul ilmajälgimise ja –prognooside tulevik. GOES-16 saadeti kosmosesse läinud aasta 19. novembril ja selle orbiit on 35 900 kilomeetri kõrgusel (võrdluseks - rahvusvahelise kosmosejaama (ISS) orbiidi kõrgus on näiteks 350 kilomeetrit).

GOES-16 orbiit on geostatsionaarne. See tähendab sellist orbiiti, mis asetseb Maa ekvaatori kohal, millel asuv objekt liigub sünkroonis kaasa Maa pöörlemisega ja mille ekstsentrilisus on nullilähedane ehk põhimõtteliselt on see ringorbiit. Sellisel orbiidil asuvaid tehiskaaslasi kasutatakse muuhulgas näiteks satelliitsideks ning sageli ka ilmastiku uurimiseks.

Portaalide andmeil on GOES-16 tehtud pilt detailsem foto Maast. SIIT näeb pilti suuremana. NOAA kodulehel on üleval aga suuremgi galerii, milles on erinevate piirkondade fotod.

Geostatsionaarne orbiit võimaldab satelliidil pidevalt üht ja sama kohta ja sellega seotud muutusi jälgida. GOES-16 uurib nii maapinnal, atmosfääris kui ka ookeanis toimuvat.

Uus satelliit on varasematest GOES-satelliitidest võimekam enamate valguslainete "nägemisel", selle fotode resolutsioon on eelmistest neli korda kõrgem ja see saadab Maale pilte viis korda sagedamini. Läänepoolkera tervikfoto saadetakse Maale iga veerandtunni tagant, foto USA mandriosast iga viie minuti järel ja uus ilmaspetsiifiline vaade iga poole minuti tagant. Tänu sellele on võimalik meteoroloogidel täpsemaid prognoose teha ning vajadusel ka hoiatusi edastada.