Juba varem on olnud teada, et mõned oma tähe ümber tiirlevad planeedid ehk eksoplaneedid võivad kaotada osa oma atmosfäärist. Selle kulutab ära tähelt tulev kiirgus või planeeti mõjutavad loodusjõud. Vabanenud gaas paiskub tähesüsteemi laiali, blokeerides sellega osa tähe valgusest.

Selleks et leida tähti, mida ümbritseb selline gaasipilv, on teadlased nüüdseks vaadelnud läbi suure hulga tähti. Leides gaasipilvega ümbritsetud tähe, otsivad teadlased selle orbiidilt planeete ja seejärel kasutades radiaalkiiruse meetodit saavad nad tuvastada spetsiifilisi võnkumisi, mida põhjustavad täht ja tema planeedid liikudes ümber ühise raskuspunkti.

“See on tõhus meetod väikeste planeetide avastamiseks,” selgitas eksoplaneetide uurija Carina Persson. Esimene otsing oli paljulubav. Teadlased on leidnud kuus planeeti kolmest erinevast planeedisüsteemist.

On leitud väikesi ja suuri planeete, mis asuvad oma tähele lähedal ning mis teevad tiiru ümber oma tähe võrdlemisi kiiresti. Keskmise suurusega, nii umbes Neptuuni mõõtu planeete pole aga tähtede lähedusest leitud. Neptuuni sarnased planeedid moodustavad tähesüsteemist kaugemal ja kui nad rändavadki tähele lähemale, siis ei suuda nad oma paksu atmosfääri väga kaua säilitada.

Need spetsiaalsed tähesüsteemid ning atmosfäärist välja valgunud gaas avab võimaluse saada rohkem teada planeetide moodustamise kohta.

“Nii väikesed kui suured planeedid võivad puruneda või nende küljest võib tükke lahti tulla. Analüüsides gaaspilvi planeetide ümber on radiaalkiiruse meetodiga võimalik nendest planeedi kahjustustest täpsem ülevaade saada,” ütles Carina Persson.