Esimese portsu andmeid peaks satelliit NASAle tagasi saatma juba augustikuus. Seejärel hakkab info Maale jõudma perioodiliselt iga 13,5 päeva tagant. See periood on nimelt satelliidi tiirlemisperiood ümber Maa.

"Kuna me teame, et universumis on rohkem planeete kui tähti, ootan juba huviga, milliseid fantastilisi ja kummalisi planeete võime leida," ütles Paul Hertz, NASA astrofüüsika osakonna juhataja, pressiteates.

Satelliit otsib eluks sobilikke eksoplaneete - nii nimetatakse planeete, mis paiknevad väljaspool meie päikesesüsteemi. Selliseid taevakehasid otsitakse uurimisvahendi abil järgmised kaks aastat.

TESS uurib lähimaid ja eredamaid tähti ning üritab märgata nende valguse ereduse perioodilist vaheldumist. Selline nn transiitmeetod indikeerib, et tähe ja teleskoobi vahelt võis mööduda planeet. Teadlaste hinnangul võib teleskoop sellise meetodi abil kahe aasta jooksul leida tuhandeid planeete.

Uurimisvahend lasti kosmosesse selle aasta aprillis. Seejärel läbis seade põhjaliku testimise ja kalibratsiooni.

Praeguseni otsis eksoplaneete Kepleri-nimeline kosmoseteleskoop, mis nüüd välja teenitult "pensionile" saab. Kepleri missiooni käigus avastati 2327 kinnitatud eksoplaneeti.