Algselt peeti objekti kosmoseprahiks, kuid novembris juhtisid eksperdid tähelepanu sellele, et see teeb manöövreid, millega muudab oma asendit samuti orbiidil oleva raketi teise astme suhtes. Seoses sellega oletati, et see on mingisugune eksperimentaalne aparaat, millel võib olla sõjaline otstarve. Financial Times kasutas terminit „satelliidihävitaja“, teatab TASS.

Washington Post kirjutas, et see võib olla mis iganes, alates uut tüüpi sõjalisest aparaadist kuni kosmoseprahini.

„Kosmoseväejuhatus, mis on strateegilise väejuhatuse funktsionaalne komponent, jälgib objekti 2014-028 oma kosmoseoperatsioonide ühendatud keskuse abil,“ ütles major O'Donnell. „Veebileht Space-Track.org, mida toetab kosmoseväejuhatus ning mis edastab avalikkusele informatsiooni eesmärgiga tagada kosmoselendude ohutus, kinnitas objekti nimega Kosmos-2499 olemasolu ning fakti, et selle päritolumaa on Venemaa.“

Stratcomi esindaja rõhutas ka kosmoseoperatsioonide ohutu läbiviimise vajadust, kuid ei lisanud midagi objekti iseloomu ega otstarbe kohta. Objekt ilmus orbiidile koos teiste Vene satelliitidega Kosmos-2496, Kosmos-2497 ja Kosmos-2498.

Põhja-Ameerika õhu- ja kosmosekaitse ühendatud väejuhatusest (NORAD) teatati TASS-i korrespondendile, et sellel teemal annab kommentaare ainult Stratcom. USA kosmoseagentuuri NASA pressiteenistusest tuletati meelde, et NASA on tsiviilagentuur ega jälgi orbiidil olevaid objekte, sellega tegelevad sõjaväelased. Mitteametlikult anti mõista, et selgitustega peaksid esinema Vene ametiisikud, sealhulgas kaitseministeeriumist.