Sellisel tehnoloogilisel lahendusel on potentsiaali, et juhtida tulevikus elektrilisi ratastoole, või siis tehisjäsemeid, kirjutab ajakiri Imeline Teadus.

Kõik katses osalenud viis inimest suutsid juhtida kvadrokopteri läbi takistusraja.

Nii täpset juhtimist ajulainete abil ei ole kunagi varem sooritatud. See on võimalik vaid tänu erilisele elektroodide komplektile ja kõrgetasemelisele tarkvarale.

Katseisikule pannakse pähe elektroodidega müts ja ta jälgib ekraani, millel kujutatakse takistusrada. Edasi kujutab katseisik näiteks ette, et ta tõstab vasakut kätt.

Ajukoores asuvad neuronid saadavad elektriimpulsse, mille kompuuter registreerib. Arvuti muundab nüüd inimese mõtted juhtimiskäsklusteks ja saadab andmed juhtmevaba ühenduse kaudu väikesele kopterile.

Uus meetod on eriline ka selle poolest, et ajulaineid mõõdavad välised, mütsi sees asuvad elektroodid, samas kui varasemad katsed nõudsid kiibi opereerimist ajju.

Teadlaste sõnul on tehnikal potentsiaali juhtida näiteks elektrilisi ratastoole või tehisjäsemeid, nii et tulevikus saavad liikumispuudega inimesed liikuda ainuüksi mõttejõul.