Pluuto ametikoha kaotamise aastapäeva eelõhtul andis NASA juht Jim Bridenstine uut lootust kõigile neile, kes on seni kiivalt Pluuto planeediks olemist toetanud. Mehe sõnul on see imelik jääpall vähemalt tema arvates ikkagi planeet.

“Lihtsalt et te teaksite, minu arvates on Pluuto planeet," ütles Bridenstine ühel üritusel Oklahomas ja seda kandis üle NASA TV. Ta lisas, et nii talle õpetati ja ta jääb selle seisukoha juurde. Ning kommentaariumid üle kogu Maa kihasid taas.

Pole ilmselt vaja öelda, et see avaldus (interneti)vaidlusi ei lõpeta. Kui Clyde Tombaugh Pluuto esimest korda ametlikult avastas 1930. aastal, siis jõudis uudis kohe pealkirjadesse ja sellest räägiti kui meie päikesesüsteemi üheksandast planeedist. Eriti neile, kes on täna vanemad kui 25 aastat vanad või umbes nii.

Mingil põhjusel sai Pluutost ka kogu päikesesüsteemi kõige armastatum taevakeha ning seetõttu häiris ka selle "deplanetiseerimine" nii paljusid.

2006. aastal koostati uus planeedi definitsioon ning selle järgi ei mahtunud Pluuto enam planeetidega samale pildile. Et olla planeet, pidi taevakeha täitma kolm kriteeriumit:

* Esiteks, see peab tiirlema ümber Päikese.
* Teiseks sel peab olema piisav gravitatsioon, millest tuleneks ka ümar kuju.
* Kolmandaks peaks selle ümbrus ja orbiit olema puhas (ta peaks olema selle ise puhastanud) muudest objektidest.

Kuna Pluutot ümbritseb Kuiperi vöös terve parv muid jäiseid taevakehi, mis on Pluutole sarnased, siis ei sobi tegelikkus definitsiooniga kokku ja seetõttu teda 2006. aastast enam planeediks ei loetud - Ka kõiki neid muid taevakehi, mis on Pluuto sarnased, ei loeta tavaliselt planeetideks.

Vaidluste lõkkesse valati kütust juurde aastal 2015, kui NASA sond New Horizon Pluutost mööda lendas. Mitmete muude Pluuto kohta tehtud avastuste hulgas tuli välja, et Pluto ja selle mitmed satelliidid on palju keerukamad, kui seni arvatud.

Nähti Pluuto pinda ja atmosfääri ja isegi Alan Stern, kes juhtis New Horizoni missiooni oli kaasautoriks teadustööle, mis kutsus üles Pluutot taas planeediks klassifitseerima.

Loomulikult jätkus raevukas debatt ning kuigi Bridenstine'i hiljutine kommentaar toob palju rõõmu hardcore Pluuto-pooldajatele, ei muutu sellest ilmselt miskit definitsiooni välja töötanud astronoomide silmis. Muide - need ei ole teadlased, kes seal defineerisid.