Ülejärgmisel esmaspäeval näib täiskuu 14 protsenti suurem ja 30 protsenti heledam Maast kaugeimas punktis olevast Kuust, ütleb NASA. Järgmisel korral on Kuu Maale nii lähedal ja superkuule sobivalt täiskuufaasis novembris 2034.

Kuu tiirleb ümber Maa elliptilisel orbiidil. Selle orbiidi Maale lähim punkt on 48 280 kilomeetrit lähemal kui kaugeim. Kuu vähim kaugus Maast on 356 410 ja suurim 406 700 kilomeetrit. Kuu orbiidi Maale lähedasimat punkti nimetatakse perigeeks ja kaugeimat apogeeks.

Kui Kuu on parasjagu Maale lähimas punktis ehk perigees, ühtlasi täiskuufaasis ning oma orbiidil jõudnud parasjagu teisele poole Maad Päikese vastu ja peegeldab selle valgust, ongi tulemuseks superkuu. Et 14. novembril jõuab Kuu täiskuufaasi eriti sobival hetkel, kaks tundi pärast perigeesse jõudmist, näib see viimase seitsmekümne aasta suurim ja heledaim. Lähedus aitab sealjuures heledusele kaasa, kuna heledus sõltub kauguse ruudust.

Meie aja järgi jõuab Kuu 14. novembril perigeesse kell 13.30 ja täiskuufaasi kell 15.52. Päike loojub Eestis viis minutit hiljem ehk 15.57 ja kuu tõuseb kell 16:34. Nii et pärast esmaspäevase tööpäeva lõppu võib selge taeva korral olla võimalik näha väga haruldast vaatepilti.