Oumuamua on ebaharilik taevakeha, mis külastas Päikesesüsteemi mäletatavasti oktoobris, saabudes tähtedevahelisest ruumist. Objekti avastas 19. oktoobril Hawaiil asuv teleskoop nimega Pan-STARRS 1. Sealsest keelest sai see ka oma nime - Oumuamua tähendab "esimest kaugelt saabuvat sõnumitoojat". Astronoomid ütlevad, et Oumuamua (ametliku nimega 1I/2017 U1) liikus ümber Päikese 9. septembril ja möödus Maast kõige lähemalt 14. oktoobril.

Algul arvati, et tegu on komeediga, aga peagi selgus, et sel pole komeedile omast saba. Nii klassifitseeriti see kui esimene tähtedevahelisest ruumist Päikesesüsteemi saabunud asteroid.

Oumuamua orbiit.

Järgnevad uuringud Tšiilis asuva Euroopa lõunaobservatooriumi Väga Suure Teleskoobi ja teiste observatooriumidega üle maailma näitasid, et asteroidi kuju on väga ebaharilik - Oumuamua tundub olevat tumepunakas pikliku kujuga metallist või kivist objekt, mil pikkust 400 meetrit. See ei meenuta midagi sellist, mida meie Päikesesüsteemis varem kohatud on.

Nimekas astronoomgi mõtiskleb maavälisest elust

Maavälise elu otsinguprogramm Breakthrough Listen teatab nüüd, et Oumuamuad tuleb põhjalikumalt uurida, et kindlaks teha, ega tegu pole mõne võõra tsivilisatsiooni kätetööga.

Breakthrough Listeni taga seisab Vene miljardär Juri Milner. Programmi eestvedajad kohtusid ja vahetasid kirju muuhulgas ka Harvardi ülikooli astronoomiaosakonna juhi Avi Loebiga.

"Mida rohkem ma seda objekti uurin, seda ebatavalisem see tundub," ütles Loeb kirjas Milnerile. "See paneb mind mõtisklema, ega äkki pole tegu tehisliku objekti, kosmosesondiga, mille saatjaks on maaväline tsivilisatsioon."

Kui juba nimekas astronoom selliseid mõtteid veeretab, mis siis veel põlistest UFO-otsijaist rääkida. Niisiis hakataksegi homme USA-s Lääne-Virginia osariigis Green Bankis asuva maailma suurima suunatava raadioteleskoobiga Oumuamuad kuulama - äkki saadab see välja raadiosignaale. Asteroidi jälgitakse kokku kümme tundi neljal erineval lainealal.

Teadlaste üldine seisukoht on siiski, et hoolimata ebatavalisusest on võimalus, et tegu on millegi muu kui asteroidiga, väga väike. Samas ei saa ka teaduslikust vaatenurgast miskit absoluutselt välistada.

Kauge täht ajas UFO-rahva elevile

Oumuamua on vaid üks paljudest objektidest, mis maavälise elu otsijaid viimasel ajal on ärevile ajanud. Kepleri kosmoseteleskoop märkas näiteks kauget tähte nimega KIC 8462852, mil on samuti mõned ebatüüpilised omadused (eredus varieerub väga tugevalt, kuni 22% võrra), mis tekitasid vaatlejais küsimuse, kas nende põhjustajaks võiks olla maaväline mõistuslik elu.

Futurism.com toonitab, et ehkki eriskummalised objektid ja nähtused on kindlasti väärt seda, et neid põhjalikult uuritaks, ei tohiks siiski kramplikult igas asjas tulnukaid kahtlustada. Universumis on väga palju sellist, mille kohta meil teadmisi napib. Tõsi, ka maaväline elu võib selle alla kuuluda.