Marsikulgur Opportunity sai nüüd märtsi lõpus aga Knudseni ahelikul sõites esmakordselt sealse tolmukuradi ka tegelikult pildile. Opportunity võttis selle pildi tagasi vaadates, sõites parajasti mäenõlvast üles 32-kraadilise nurga all.

Kuid miks see pilt on mustvalge? Opportunity navigeerimiskaamera pole nimelt mõeldud just esteetilist naudingut pakkuma ja värvipilte ei tee. Panoraamkaamera aga sel hetkel nähtavasti ei töötanud.

Opportunity teekond Marsil 2003-2015.  NASA/JPL-Caltech/MSSS/NMMNHS

Opportunity on nüüdseks juba ligemale 13 aastat Marsil ringi sõitnud, samas kui selle kaksikvenna Spiritiga katkes side juba viis aastat tagasi. Lisaks sõidab Marsil ringi marsikulgur Curiosity alates 2012. aastast ja teele saatmist ootab järgmine kulgur 2020. aastaks. Võimalik, et juba enne seda jõuavad Marsile ka eurooplaste, hiinlaste ja kanadalaste kulgurid.

Juba 2005. aastal tabas üks tolmukurat nähtavasti Spiritit. NASA oli igatahes siis õnnega koos, sest tolmukurat pühkis Spiriti päikesepaneelid toona tolmust puhtaks ja kulgur sai veel viis aastat tööd jätkata. Ka Opportunity puhul on märgatud, et selle päikesepaneelid on vahel müstiliselt tolmust puhtaks pühitud.

2012. aastal nähti Marsil tolmukuradit ülalt, Mars Reconnaissance Orbiteri kaameraga.