Elon Muski omanduses olev SpaceX saatis sel aastal Maa orbiidile suure hulga internetisatelliite, millega muutus liiklus Maa kohal palju tihedamaks.

Varemgi on räägitud, et erinevate esemete liiklus Maa orbiidil kipub tihedaks, kuid teoreetilisest murest sai hiljuti reaalne oht, kui Starlinki satelliitide "pilve" ja Euroopa kosmoseagentuuri (ESA) satelliidi teed ristusid.

ESA teatas, et ilma manöövrita oleks satelliidid kõrgel maapinna kohal tõenäoliselt kokku põrganud. Esimest korda ajaloos pidi ESA tegema Maa orbiidil tiirutava kosmosemasinaga manöövri, et aktiivsete satelliitide kokkupõrget vältida.

Ühtlasi ütles ESA, et tulevikus ei pruugi sellised liigutused võimalikud olla - Mida rohkem erinevaid masinaid kosmosesse saadetakse, seda suuremaks kasvab kokkupõrkeoht ning "lihtne möödapõige" ei pruugi enam olla piisav.

Sel korral oli võimalik Aeolus ESA satelliidi lennukõrgust kasvatada nii, et see lendas ohtlikust Starlinkist üle. Aeoluse tõukurid aktiveeriti siis, kui võimaliku kokkupõrkeni oli veel umbes pool ringi (orbiidist).

Kuigi varem on tulnud muuta satelliitide lennujoont kosmoseprügiga kokkupõrke vältimiseks, tuli sel korral manööverdada kokkupõrke vältimiseks aktiivse satelliidiga.