Möödunud nädalavahetus kujunes kosmoseuuringute vallas märgiliseks: JAXA ehk Jaapani kosmoseuuringute agentuuri robotid jõudsid edukalt asteroidi pinnale. Seni pole inimkond ega selle saadetud objektid suutnud säärase trikiga hakkama saada.

162173 Ryugu nimeline asteroid asub Maast umbes 290 miljoni kilomeetri kaugusel. Hayabusa 2 kosmoselaev alustas selle juurde lendu 2014. aasta detsembris ja jõudis selle orbiidile tänavu juunis.

Taevakehal sobiva maandumispaiga leidmiseks pidi laev seda pildistama ja saadud fotosid analüüsida laskma. Kui koht oli leitud, jõudsid robotid asteroidile MINERVA-II1 nimelises mahutis vabalangemise teel.

Kogu selle ettevõtmise eesmärk on asteroidist proove võtta ja need Maale saata. Hayabusa 2 peab asteroidi tantaalkuuliga tulistama, mille tulemusel taevakehast loodetavasti piisavalt materjali üles paiskub, et seda saaks kokku koguda.

Hayabusa 2 alustab tagasisõitu Maale 2019. a detsembris ja peaks tagasi Maale jõudma aasta hiljem.

Asteroidi pinnale jõudnud robotid (foto: JAXA)

Pildil nähtavad robotid on silindrilise kujuga, 7 sentimeetri pikkused ja 18 sentimeetrise läbimõõduga. Kuna asteroidi külgetõmbejõud on madal, suudavad need pinnalt lausa 15 meetri kõrguseid hüppeid teha.

Esimene Hayabusa missioon proovis õnne 2005. aastal, aga edutult, sest kosmoselaev lasi konteineri valel ajal välja.

Asteroide uurides on võimalik täpsemalt tundma õppida päikesesüsteemi teket ja arengut, aga loodetavasti õppida ka hinnalisi metalle ja aineid koguma, mida Maal on piiratud koguses, aga osadel taevakehadel küllaga.