USA Pennsylvania ülikooli juures töötav astronoomirühm avastas Päikese ümber Neptuunist kaugemal tiirlemas lausa 139 pisiplaneeti – sellist, mis on planeedi nime väljateenimiseks liiga väikesed, aga komeedi või kosmosekivi kohta liiga suured.

Meie päikesesüsteemis asub kaheksa suuremat planeeti, neist päikesest kaugeimal on Neptuun. Sellest edasi asub tohutu ulatusega nn Kuiperi vöö, kus tiirleb palju taevakehasid. Seal hiljuti avastatud arvukad pisiplaneedid asuvadki. Neid käsitlev uuring ilmus ajakirjas Astrophysical Journal.

Avastus muudab taas põnevamaks nn üheksanda planeedi ehk päikesesüsteemi hüpoteetilise üheksanda suure planeedi otsingud, mis tekitab veidraid gravitatsioonilisi mõjusid paljude Neptuuni-taguste taevakehade hulgas.

"Leidub palju ideid võimalike hiidplaneetide kohta, mis kunagi kuulusid päikesesüsteemi, aga pole enam siin, või siis on suured, aga lihtsalt nii kaugel, et pole meile veel silma jäänud," kommenteerib Pennsylvania ülikooli professor ja uuringu üks juhtautor Gary Bernstein.

Teadlasrühma andmed põhinevad projektist DES (Dark Energy Survey), mille keskmes Tšiilis asuv, tume-energia kaameraga Victor M. Blanco teleskoop, mis universumi laienemist uurib.

DES polnud mõeldud Neptuuni-taguste objektide otsimiseks, nii et Pennsylvania teadlasrühm pidi selle andmeid uurides improviseerima, et neid huvitav info üles leida.

Nad suutsid leida seitsme miljardi võimaliku objekti hulgast kokku 245 juba teadaolevat ning 139 seni avastamata taevakeha.

Neptuuni-taguseid taevakehasid on praeguseks leitud ümmarguselt 3000.