Merkuuri tasub otsida peale päikeseloojangut, umbes kella seitsme paiku, samast kohast, kuhu Päike loojus. Merkuur on tavapäraselt väga keeruliselt vaadeldav, kuna Maalt vaadates püsib see pidevalt Päikese "kannul" ning kaob seetõttu päikesepaistesse ära. Meil võimaldavad seda aga lähipäevil vaadelda erilised tingimused.

"Astronoomide seas elongatsiooniks ehk eemaldumiseks kutsutud sündmus leiab aset siis, kui Maast Päikesele lähemal tiirlevad planeedid satuvad oma orbiidil näiliselt kas ühele või teisele poole Päikest. Vastavalt sellele kutsutakse sellist nähtust idapoolseks või läänepoolseks elongatsiooniks. Tänase Merkuuri idapoolse elongatsiooni käigus on planeet nähtav 18,1 kraadi kaugusel Päikesest ehk siis umbes tunnikese peale päikeseloojangut," selgitatakse nähtuse tagamaid Tõrva Astronoomiaklubi Facebooki lehel.

Merkuuri saab vaadelda tavalise pikksilmaga, kuid ka palja silmaga. Üldiselt meenutab Merkuur oma väljanägemiselt heledat, oranžjat tähte, kuid binoklist või pikksilmast vaadelduna näeb taevakeha välja kui tillukene poolkuu.

Ilmaportaali YR.no andmetel võib Põhja- ning Kesk-Eestis ilm olla täna õhtul ilm täitsa pilvitu, seega saab Merkuuri täna vaadelda, kuid tulevastel päevadel osutub Merkuuri vaatlemine ilmselt edutuks, kuna pea kogu Eesti kattub pilvemassiiviga.