Kolmapäeval kuue tunni vältel toimunud esimese vaatluse tulemused kummutasid võimaluse, et Oumuamua on Maaväliste olendite ehk tulnukate tehnikaga loodud taevakeha, kirjutas Tech Crunch.

USA-s West Virginias Green Banki teleskoopi kasutades tehtud Maavälise elu teemaga tegeleva Breakthrough Listen programmi uuringud mõõtsid Oumuamuad neljal raadiosagedusel vahemikus 1-12 gigahertsi. Breakthrough Listeni eestvedaja Vene miljardär Juri Milner selgitas, et tehnika, mida kasutati, suudab ära tunda isegi mobiiltelefoni signaali. Kuid, nagu öeldud, siis midagi eriskummalist ei leitud.

Aga Green Banki teleskoop kogus ka 90 terabaidi mahus toorandmeid, mida nüüd analüüsima hakatakse. Ehk annavad need teistsuguseid tulemusi? Eks aeg näitab.

Oumuamua on ebaharilik taevakeha, mis külastas Päikesesüsteemi mäletatavasti oktoobris, saabudes tähtedevahelisest ruumist. Objekti avastas 19. oktoobril Hawaiil asuv teleskoop nimega Pan-STARRS 1. Sealsest keelest sai see ka oma nime: Oumuamua tähendab "esimest kaugelt saabuvat sõnumitoojat". Astronoomid ütlevad, et Oumuamua (ametliku nimega 1I/2017 U1) liikus ümber Päikese 9. septembril ja möödus Maast kõige lähemalt 14. oktoobril.

Algul arvati, et tegu on komeediga, aga peagi selgus, et sel pole komeedile omast saba. Nii klassifitseeriti see kui esimene tähtedevahelisest ruumist Päikesesüsteemi saabunud asteroid.

Staarfüüsik tunneb muret

Väidetavalt on sigarikujuline taevakeha aga muretsema pannud kuulsa füüsiku Steven Hawkingi, kes hoiatab, et inimkond peaks olema ettevaatlik: tähtedevaheline asteroid võib olla tulnukate sond või senitundmatu nähtus.

"Teadlased, kes on uurinud pikamaa kosmosetransporti, on varasemalt viitanud, et sigari või nõela kuju on kõige tõenäolisemalt tähtedevahelise kosmoselaeva kuju - sest tähtedevaheline gaas ja tolm kahjustab sellise kujuga sõidukit kõige vähem," vahendas Hawkingi sõnu Daily Star.

"Praegu ei ole konsensust selles osas, milline asteroidi päritolu on ja Breakthrough Listen programm on hästi ettevalmistatud, et uurida võimalust, et Oumuamua tõesti on tehispäritolu."