Tegemist on järjekordse missiooniga kosmoseagentuuri programmist Explorers, mis võimaldab teadlastel sedapuhku uurida universumi iidset minevikku, mõistmaks, kuidas meie universum välja kujunes ja kui tavapärane on eluks vajalike ainete olemasolu meie galaktikas, vahendab Cnet.

SPHEREx missioon, mis saab tõenäoliselt alguse 2023. aastal, vaatleb sadu miljoneid galaktikaid, kasutades selleks nii optilist kui infrapunalähedast valgust: selle tehnoloogiaga on võimalik vaadata miljardite aastate tagusesse aega, aga vastata ka küsimustele, mis puudutavad tähti meie koduplaneedile lähemal, üle Linnutee.

Asetades oma kosmilise suurendusklaasi meie koduse galaktika imiktähedele, otsib see eluks vajalikke koostisosi: vett ja orgaanilisi molekule.

Thomas Zurbuchen, kosmoseagentuuri teadusmissiooni direktoraadist, ütles eile ajakirjanikele, et seesugune hämmastav missioon on täheteadlastele kullaauk, kogudes neile rohkesti ainulaadset teavet.

SPHERExil on ka võimekus luua 96 erineva värvitooniga - enneolematu resolutsioon - taeva tähekaart, mis pakub tulevastele NASA missioonidele, näiteks James Webbi teleskoobile, uusi eesmärke edasiseks uurimiseks. Tehnoloogia, mis arendati välja satelliitide ja kosmoselaevade põhjal, hakkab kogu taevalaotust vaatlema iga kuue kuu tagant.

Teade uuest missioonist tuli päeval, mil teatati Marsi-kulgur Opportunity missiooni lõppemisest, ent kosmoseagentuur avaldas lootust, et SPHEREx-i tulek - ja selle avastamisvõimekus - suudab tõsta kosmosehuviliste tuju.