Hinnanguliselt viie miljardi aasta pärast saab Päikese tuumas olev tuumareaktsioonideks kasutatav vesinik otsa ning Päike muutub punaseks hiiglaseks ja hakkab paisuma. Ajapikku neelaks see nii alla Merkuuri, Veenuse ja Maa, peatudes napilt enne Marssi. Päike kahaneks seejärel umbes Maa suuruseks valgeks kääbuseks. Mis aga juhtuks seejuures Maaga? Teadlased loodavad, et värskelt leitud planeet aitab neil seda paremini mõista.

Tuvastatud Maa-taolise planeedi jäänused tiirlevad tähesüsteemi keskel oleva valge kääbuse läheduses, Maast umbes 410 valgusaasta kaugusel. Teadlaste sõnul on planeedi jäänuki orbiit tähele niivõrd lähedal, et see oleks tähe tipphetkel selle sisse mahtunud, vahendab Quartz.

Kuigi praeguseks valgeks kääbuseks taandunud täht oli kunagi massilt kaks korda suurem kui Päike, on see hetkel vaevu Maa-suurune. Gravitatsiooni poolest teeb see aga Maale silmad ette. "Valge kääbuse gravitatsioon on niivõrd tugev - umbes 100 000 korda tugevam kui Maa oma. Tavaline asteroid rebitaks näiteks sellest möödumisel gravitatsioonijõu poolt lihtsalt tükkideks," selgitas avastatu põhjal teadusliku uurimuse koostanud Christopher Manser Warwicki Ülikoolist.

Mis puudutab planeeti, siis sellest on alles vaid rauarikas kogum, mis astronoomide hinnangul oli kunagi Maa-sarnase kaljuplaneedi tuum. Nende hinnangul ongi siinkohal oluline valge kääbuse gravitatsioon, mis lähedal asuva planeedi välimised kihid ära kooris ning jättis alles vaid massiivse rauast tuuma. Sarnane tulevik ootaks tõenäoliselt ees ka Maad - planeedi välimised kihid põleks kas ära või tiriks need tuuma küljest lahti gravitatsioon.

Seega, ei tasu oodata, et Maast saab mingisugune kosmoses hõljuv igavene inimajaloovaramu, vaid viie miljardi aasta pärast kaob kõik siin olev lõplikult aegade unustusse, alles jääks vaid metallist tuum. Loodetavasti on inimesed selleks hetkeks juba planeedilt õnnelikult lahkunud ja kosmoses juured alla ajanud.