Mullu 24. augustil kosmosesse Taiwani FORMOSAT-5 satelliidi viinud Falcon 9 liikus kosmosesse ebatavalises asendis: satelliit kaalus vaid 475 kg ja seetõttu oli rakett peaaegu püstises asendis.

Tavaliselt stardivad raketid pea alati väikse nurga all ja sel hetkel, kui nad helikiiruse ületavad, tekib Maa atmosfääris V-kujuline lööklaine. Sel korral aga põhjustas raketi püstine asend hoopis ringikujulise laine, vahendab IFLScience.

Taiwani rahvusliku Cheng Kungi ülikooli teadlased, kes avaldasid ebatavalise raketistardi kohta uuringu ajakirjas Space Weather, ütlesid, et see on suurim ringikujuline lööklaine, mida nad kunagi uurinud on. "Oleme näinud palju juhtumeid, kus raketid on atmosfääri rikkunud, kuid mitte kunagi midagi nii ümmargust ja suurt," rääkis uuringu eestvedaja Charles Lin.

Nagu öeldud, siis raketid liiguvad kosmosesse tavaliselt väikese nurga all ja viivad satelliidid umbes 200 kilomeetri kõrgusele, kust siis omanikud saavad seda ise edasi opereerida, soovitud kõrgusele ja kohale juhtida. Sel korral viis Falcon 9 aga sateliidi kohe selle orbiidile, 720 kilomeetri kõrgusele kohale.

Teadlased leidsid, et püstises asendis stardil oli atmosfääri kõrgeimale kihile ionosfäärile tavapärasest suurem mõju, mis ulatus 60 kuni 1000 kilomeetrini maapinnast. Ja see tähendaski suuremat lööklainet.

Samuti näitas uurimus, et raketi selline start lõi ionosfääri augu – raketist eraldunud veeosakesed reageerisid ionosfääri laetud osakestega. See kestis kuni kaks tundi.

"On oluline mõista, kuidas raketilennud Maa atmosfääri, selle ülemisi kihte ja üldisemalt maailmaruumi mõjutavad, sest selliseid juhtumeid toimub tulevikus üha rohkem ja rohkem," sõnavad autorid oma uurimuses.