Teleskoop EHT on äärmiselt ambitsioonikas projekt, mis sisuliselt liidab hulga Maal paiknevaid teleskoope kokku üheks planeedisuuruseks virtuaalteleskoobiks. Tulemuseks on nii võimas eraldusteravus, et süsteemi abil on võimalik loendada 13 000 kilomeetri kaugusel asuva pesapalli õmbluspisteid.

Seni pole teadlastel õnnestunud teha selgeid ülesvõtteid ühestki mustast august. Sündmushorisondi-teleskoobiga loodetakse aga püüda pildile selge kujutis mõnd musta auku ümbritsevast rõngast ja selle varjust.

Teadlased teavad, et meie kodugalaktika — Linnutee — südames asub hiiglasuur must auk nimetusega Sagittarius A*. Uue projekti eesmärgiks on teha sellest selge ülesvõte. Sihikule võetud supermassiivne must auk „peidab“ end otse meie silme all, Maast umbes 26 000 valgusaasta kaugusel Linnutee keskosa piirkonnas, mida nimetatakse Amburi (ld, ingl Sagittarius) tähtkujuks. Gravitatsiooni ja valgust endasse kugistav tähetitaan Sagittarius A* kaalub sama palju kui neli miljonit meie Päikest.

Projektiga seotud teadlased usuvad, et lisaks Sagittarius A*-le suudetakse EHT-ga teha pilti ka teisest röögatusuurest mustast august, mis paikneb naabergalaktikas M87.

Teoreetiline astronoomia ütleb meile, et kui must auk neelab endasse ainet — planeete, nende rususid ja üldse kõike, mis mustale augule liiga lähedale satub —, sähvatab põgusaks hetkeks valgus. Mustadel aukudel on ka maksimaalse vaatluskauguse piir, mida nimetatakse sündmushorisondiks (ingl event horizon).

Linnutee keskpunkti poole pööratud virtuaalne teleskoop on nii võimas, et suudab Kuu pinnalt leida golfipalli. Hispaanias Sierra Nevada mägedes asuv 30 meetrise läbimõõduga teleskoop IRAM on ainus Euroopa observatoorium, mis rahvusvahelises projektis osaleb. Mujal maailmas on sellega liidetud näiteks Lõunapooluse teleskoop Antarktikas, James Clerk Maxwelli teleskoop Hawaiil ja Atacama kosmoloogiline teleskoop Tšiili põhjaosas.