Probleem on selles, et Swarm Technologiesi sateliit SpaceBee on väga väike - selle mõõtmed on 10 x 2,8 sentimeetrit. SpaceBee ülesanne on demonstreerida asjade interneti võimalusi kosmoses.

USA föderaalse sidekomisjoni (FCC) ettekirjutuste järgi ei tohi aga ükski satelliidi külg olla lühem kümnest sentimeetrist. Väiksemaid satelliite ei suuda USA kosmosejälgmisvõrgustik SSN tuvastada. Ja kui SSN sateliiti jälgida ei saa, võib see kosmoses kontrollimatult lennates põhjustada kokkupõrke mõne teise sateliidi või rahvusvahelise kosmosejaamaga.

Nagu nüüd selgus, olid neli väikesateliiti India kosmoseuuringute organisatsiooni ISRO raketi PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle) turjal, mis startis 12. jaanuaril. See viis kosmosesse veel ka ühe India ilmasatelliidi ja kümneid väikseid kuupsatelliite teistest riikidest. ISRO teatas sealjuures, et SpaceBeed ehk kosmosemesilased jõudsid samal päeval ka ettenähtud orbiidile. Veebisait N2YO, mis on keskendunud satelliitide jälgimisele, näitab nelja "mesilast" oma orbiitidel, mis on praktiliselt identsed neile, milliseid kirjeldati Swarm Technologiesi esmases avalduses.

Kõik oleks ühest küljest justkui korras, sest satelliidid on ju siiski jälgitavad, aga samas kogub Swarm Technologies enda pea kohale tuliseid süsi - see on nimelt esimene (teadaolev) juhtum, mil ilma loata satelliidid kosmosesse saadetud on. Swarm sai küll komisjonilt loa aprillis nelja satelliidi kosmosesse saatmiseks, ent see luba tühistati nüüd ja föderaalne sidekomisjon uurib juhtunu asjaolusid. Et tegu on esimese sellise juhtumiga, pole veel selge seegi, kuidas Swarmi üldse karistatakse.

Swarm üritas komisjoni veenda sellega, et pisikesed satelliidid lubati varustada GPS-seadmete ja passiivsete reflektoritega, et neid lihtsam jälgida oleks, kuid FCC jättis ikkagi loa andmata, viidates sellele, et kui satelliidi tarkvara peaks töötamast lakkama, saavad neljast "mesilasest" ikkagi ohtlikud kosmilise pisiprügi osakesed. ScienceAlert ütleb, et näis, nagu oleks ettevõte sellega leppinud ja lubanud satelliidid vastavalt ümber disainida. Nii on nüüd õhus mitmeid küsimusi, miks ja kuidas neli keelatud satelliiti ikkagi kosmosesse jõudsid.