„Varem kolmapäeval lülitus automaatselt välja kosmosejaama kahest välisest jahutussüsteemist ühe pumbamoodul, kui jõudis varem kindlaks määratud temperatuuritasemeni,“ öeldakse NASA avalduses Associated Pressi vahendusel. „Lennujuhtimismeeskonnad nägid vaeva, et saada jahutussüsteem taas tööle ning nad kahtlustavad, et korralikult ei tööta voolu kontrolli ventiil pumba enda sees.“

Avalduses öeldi, et kosmosejaama meeskond ei ole ohus, kuid mõningad mittekriitilise tähtsusega seadmed orbiidil tiirlevas jaamas lülitati välja.

„See võib olla tõsine probleem, aga see ei ole hädaolukord,“ ütles Johnsoni kosmosekeskuse pressiesindaja Kelly Humphries.

Humphriese sõnul on liiga vara spekuleerida, kas probleemi lahendamiseks on vaja väljumist avakosmosesse.

Insenerid kahtlustavad, et üks ventiil pumba sees on vigane ning maapealsed lennujuhid juhtisid elektrivooluga varustamise teise jahutussüsteemi, teatas NASA pressiesindaja Bob Jacobs. Nendes süsteemides ringleb jaamast väljaspool ammoniaak, mis hoiab seadmeid sees ja väljas jahutatuna.

Kosmosejaama meeskond valmistus normaalseks magamisvahetuseks, samal ajal kui maapealsed eksperdid koguvad rohkem andmeid ja mõtlevad, mida peaks ette võtma.

Kosmosejaama komandör on praegu kosmonaut Oleg Kotov ning pardal on veel ameeriklased Rick Mastracchio ja Michael Hopkins, venelased Mihhail Tjurin ja Sergei Rjazanski ning Jaapani astronaut Koichi Wakata.