"Nendelt vatitupsudelt leiti mikroobe, mida siis, kui kosmosejaam orbiidile saadeti, selle välisseintel polnud," ütles Škaplerov uudisteagentuurile TASS.

Škaplerov rääkis, et proove võeti kohtadest, kuhu ISSi välispinnal kosmosejaama mootoritest vabanev kütusesaaste koguneb. Mis teeb avastuse eriti põnevaks, on see, et praeguseks ei ole veel keegi selgitanud, mis bakterid need sellised täpselt on. Samamoodi pole ka selge, kuidas bakterid jaama välisseinale jõudsid.

ScienceAlert ütleb siiski, et maavälise elu otsijail pole põhjust ülemäära erutuda. See pole esimene kord, kui Roskosmos on teatanud, et nad on ISS-i välisseinalt mikroobe leidnud. Kõik varasemad avastused on aga viinud selleni, et bakterid on leitud olevat maist päritolu. Selle aasta alguses kirjeldasid Vene kosmonaudid aastail 2010-2016 läbi viidud ulatusliku eksperimendi tulemusi. Ka siis pühiti jaama samamoodi väljast vatiga ja vaadati, mis külge jäi ning leiti mitmeid erinevaid mikroorganisme, sealhulgas üks bakteriaalne planktoniliik ning ka üks pinnasemikroob, kes tavaliselt elutseb Madagaskaril.

Anton Škaplerov.

Kuidas need pisilased aga jaama seintele jõuda võisid? Vene teadlased pakuvad, et see võis juhtuda tänu sellele, et tõusev õhk tõstab aineosakesi (sealhulgas ka mikroorganisme) Maa pinnalt atmosfääri kõrgematesse kihtidesse, kust need edasi jaamani jõuavad. Teine variant on muidugi see, et välissein saastus bakteritega tänu kokkupuutele inimeste, varustuse või siis Maalt kosmosejaama saadetud kosmoselaevadega. See ei oleks kuigi üllatav, kuna väidetavalt pidi jaam bakteritest ja mikroobikolooniatest lausa kubisema. Need on pärit paljudelt erinevatelt kosmonautidelt ja astronautidelt, kes jaamas pikkade aastate jooksul elanud on.

Oletuste kummutamiseks või kinnitamiseks tuleb praegu aga lihtsalt oodata analüüside tulemusi.