NASA mehitatud kosmoselendude osakonna juht William H. Gerstenmaier ütles, et praeguse eelarvega ei ole eesmärk saavutatav.

"Ma ei saa kindlat tärminit välja öelda, mil inimene Marsil seisab ja põhjus on selles, et praegune kaheprotsendiline eelarvekasv ei võimalda meil vajalikke süsteeme välja arendada," sõnas ta üleeile Ameerika aeronautika- ja astronautikainstituudis toimunud kohtumisel. "Marsi orbiidile sisenemine, planeedile laskumine ja maandumine on meie jaoks hiiglaslik väljakutse."

NASA arendatav ülisuur kanderakett SLS ja kosmoselaev Orion on agentuurile palju maksma läinud ja tulemusena ei saa nad alustada Marsile laskuvate ja sealt lahkuvate sõidukite disainimist.

Gerstenmaier vihjas, et agentuur võib sellise rahastusskeemi puhul olla huvitatud natuke põhjalikumast Kuu-uurimisest kui varem mõttes oli. Hetkel on kavas Kuu orbiidile rajada kosmosejaam Deep Space Gateway, mis peaks valmima järgmisel aastakümnel. Ent ei saa välistada, et Marsi asemel hakatakse uuest rahastusest lähtuvalt rohkem Kuu pinda uurima ja hoopis seal käima, ütles Gerstenmaier.

Samas pole Marsile püüdlemine ainult poliitikast sõltuvate riiklike agentuuride pärusmaa, märgib Futurism. ScienceAlert vahendab, et Elon Musk teatas, et septembris Austraalias toimuval rahvusvahelisel astronautikakongressil võime SpaceXi Marsi-missiooni kohta olulisi uusi sõnumeid saada. Hetkeseisuga on ettevõtte mehitamata Marsi missiooni tähtajaks seadnud järgmise aasta ja mehitatud missiooni omaks aasta 2025. Ka Boeing ja Blue Origin plaanivad inimesed Marsile toimetada.