Putin lubas Andrei Kondrašovi dokfilmid "Putin" nimelt, et juba järgmisel, 2019. aastal saadab Venemaa Marsile mehitamata missiooni.

“Plaanime süvakosmosesse mehitamata ja hiljem ka mehitatud lende, nii Kuu-programmi osana kui ka Marsi-missioonidel," lausus Putin. "Lähim missioon stardib juba õige pea, plaanime saata Marsile missiooni 2019. aastal." Täpsemalt ta siiski Venemaa Marsi-plaanidel ei peatunud.

IflScience aga raporteerib, et Putinil, kelle jaoks ei tundu olevat mitte millegi ees takistusi, on siiski Punasele planeedile järgmise aasta jooksul startida mõttetu ettevõtmine. Miks?

Süvakosmosesse reisimine sõltub nii mitkestki asjaolust. Vaadates kahe planeedi, Maa ja Marsi orbiite, tekib teatud optimaalne teekond kellegi/millegi Marsile saatmiseks – seda teatakse üldiselt kui Hohmanni trajektoori.

Et seda trajektoori mööda minna, peab startima kindlas ajavahemikus, mis tuleb iga 26 kuu tagant. Tänavu maikuus on just üks "aken" tulemas ja siis stardib Marsile näiteks NASA Insight maandur, mis peaks kohale jõudma seitsme kuu jooksul, millalgi novembris.

2019. aastal on aga Maa ja Marss oma orbitidel teine teiselpool Päikest. Kui Putinil ja venelastel pole just eriti pikka teekonda plaanis, mis kulutaks liiga suure hulga kütust või nad pole mingisugust imetehnoloogiat välja mõelnud, siis ei ole 2019. aastal Marsile startimine eriti edukas plaan.

Putin rääkis dokfilmis aga natuke rohkem Venemaa Kuu-plaanidest. Sinna tahetakse saata missioon Kuu poolusi uurima, kus usutakse suurema tõenäosusega vett olevat. Eesmärk on testida Kuule rajatava baasi tehnoloogiat 2020. aastate esimeses pooles ja siis 2040. või 2050. aastatel sinna püsiv baas rajada.

Mitmed riigid, mh Hiina ja India on hiljuti oma kuuplaanidest avalikult rääkinud. Ka USA president Donald Trump on võtnud Maa tehiskaaslase ameeriklaste uute kosmosevallutamise plaanide keskmesse. Esialgne plaan näeb ette inimeste Kuule jõudmise 2020. aastate keskpaigaks.

Üks idee on edasi minna plaaniga ehitada Kuu orbiidile kosmosejaam, mis oleks siis astronautide baas kohapeal töötamiseks, elamiseks ja treenimiseks, ning kust saaks ka aeg-ajalt Kuu pinnale minna.