Planet OS on 2012. aastal Eestist alguse saanud ettevõte, mille eesmärgiks on koguda kokku väga erinevatest paikadest ja eri meetodeil kogutud keskkonna- ja sensorandmed, ning teha need rakendusliidese abil kasutajaile lihtsasti kättesaadavaks.

Hädas klient andis äriidee

Nagu tihti juhtub, viis ka Planet OS’i puhul üks asi teiseni. 6 aastat tagasi asutas Planeti OS’i asutaja ja juht Rainer Sternfeldt koos kolme sõbraga päevatöö kõrvalt väikefirma Flydog, mis prototüüpis tootemudeleid. Ühe tellimusena laekus neile palve ehitada Soome lahte poi, mis mõõdaks fütoplanktoni kontsentratsiooni ning aitaks selle põhjal uurida heeringaparvede liikumist meres.

Poi oli ammu vees, kuid kliendilt ei kuulnud nad tükk aega kippu ega kõppu, kuni selgus, et nood on hädas kogutud andmete töötlusega. See tõigi noortele ettevõtjatele heureka-momendina kohale arusaama, et tõeliselt suurt turgu lubav äri pole mitte poide või muude füüsiliste seadmete ehitamises, vaid universaalse tarkvaraplatvormi loomises nende kogutud andmetele. Nii sündiski tänane Planet OS, asutajateks Raineri kõrval ka Kalle Kägi ja André Karpištšenko. Ettevõttel on mitmeid investoreid küll Skype ja Apple taustaga, samuti on investorite seas Philips Electronics.

Selgitus avapildile
  • Tänapäeval on iga liikuv alus, olgu see laev või lennuk, rääkimata satelliidist, omamoodi andmekoguja. Kui tavaline purjekas mõõdab sadamast väljudes vee sügavust ja tuule kiirust, siis suuremad laevad võivad edukalt koguda andmeid ka reostustaseme või kalaparvede liikumise kohta. Planet OS pakubki selles tohutus andmehulgas vajalike andmete leidmise ja edastamise teenust. Kujutis: Planet OS

Ettevõttes on 15 töötajat, peakontor on Californias – suurtele klientidele lähemal –, arenduskeskus on Tallinnas. Aga firma on veelgi rahvusvahelisem – andmete visualisatsiooni insener toimetab Montrealis, projektijuht Rio de Janeiros ja tootejuht Los Angeleses. Alates 2012. aastast, mil ettevõte alguse sai (tol ajal veel Marinexplore’I nime all), on Planet OS teinud koostööd kümnete suurte ettevõtetega nagu RWE ja Bravante, ning valitsusagentuuridega nagu NOAA ja NASA.

Kliima- ja ilmaandmete rakendus

Kui algselt olid ettevõtte sihikul just naftatootjad, siis praegune rakendus on mõeldud laiemaks kasutamiseks nii tööstustele, analüütikutele kui teadlastele.

Suuremahuliste ilma- ja kliimaandmetega on traditsiooniliselt raske töötada. Andmefailid on tavaliselt maetud dokumendihoidlatesse, mida on raske hallata. Ning need on tihti nii mahukad, et nende allalaadimine võib võtta tunde. Valdkondades, kus operatiivne keskkonnariskide hindamine on elulise tähtsusega (naftatootmine, tuulepargid), on õigete andmete leidmine, ligipääs ja nende töötlemine tõeliseks tehniliseks probleemiks. Spetsialistid ja teadlased, kelle ülesanne on koostada analüüse, veedavad üldjuhul 80% oma ajast, et leida ja töödelda asjakohaseid andmeid, selle asemel, et neid analüüsida ja koostada vettpidavaid prgognoose.

Planet OS rakendusliides võimaldab kasutajatel saada kätte ainult neid andmeid, mida nad tegelikult vajavad, ilma et laadida alla kogu andmestik. Planet OS-i rakendusliidese kasutajad saavad juurdepääsu kolmele globaalsele prognoosimudelile: NOAA WaveWatch III, NCEP Global Forecast System (GFS), and HYCOM Global Ocean Forecast.

Läbi automaatse jälgmise, kasutajate soovituse ja käsitsi kureerimise uuendab ja laiendab ettevõte pidevalt andmekogusid. Avalike andmete kõrval on andmebaasidesse kogutud ka tasulised andmed. Planet OS töötab valitud kommertsalustel andmete pakkujatega, nagu näiteks The Climate Source, Weather Decision Technologies ja Freese-Notis Weather.

Kommenteerides Planet OS-i rakendusliidest, kinnitab dr Sangram Ganguly, NASA avatud Earth Exchange Platform’i asutaja ning Bay Area Environmental Research Institute’I vanemteadur, et kliimat ja Maad puudutavad teadusinfo kättesaadavuse parandamine on praegu üks võtmeküsimus. “Lihtne ja intuitiivne liides on kriitiliselt tähtis, et muuta NASA andmed tõeliselt väärtuslikuks. Planet OS-i rakendusliides võimaldab teadlastel ja arendajatel andmeid lihtsasti käsitleda, töötamaks välja uuenduslikke ideid ja lahendusi maailma üldsuse jaoks," ütles Sangram Ganguly.

** ** **

Ettevõte kutsub kõiki, kes on huvitatud ilma- ja kliimaandmetega töötamisest, nt luues mõne uuendusliku mobiilirakenduse, külastada https://data.planetos.com ja proovida Planet OS rakendusliidest. Teenus on tasuta kuni 500 API kõned päevas ja 5GB andmeedastust kuus.