Tänavuse aasta lõpus stardib taevasse piraate jahtivate tehiskaaslaste laevastik.

Satelliidiluure-ettevõte HawkEye 360 on broneerinud „pileti” SpaceX’i ühislennule, et lansseerida kolmest tehiskaaslasest koosnev üksus, mis hakkab Maa orbiidil tiirlema ning piraate, salakütte ja salakaubavedajaid seirama.

HawkEye 360 teeb koostööd maapealsete võimuesindajatega, sh Pentagoni ja USA riikliku luureametiga ning seirab maapinnalt lähtuvaid raadiosignaale eesmärgiga tuvastada potentsiaalseid probleeme.

„Oleme täheldanud registreerimata aluste liikumist kõikjal maailmas ja isegi analüüsinud, kuidas Iraan toimetab salaja naftat Süüriasse,” loetles tegevjuht John Serafini ettevõtte seniseid saavutusi „Suutsime tuvastada Hiina väekontingendi koondumist Galwani orgu, mis aitas paremini mõista Hiina-India piiril kuhjuvaid pingeid. Oleme aidanud Kongos tegutseva Garamba rahvuspargi metsavahtidel jälgida suurt territooriumit ja tabada sealseid salaküttijaid.”

HawkEye 360 tehiskaaslased on orbiidil tegutsenud alates 2018. aastast. Tegevjuht John Serafini osutusel täiendab iga järgmine varustuslend ettevõtte loodud süsteemi suutlikkust orbiidilt kuritegevust jälgida. Iga uus satelliidiüksus suurendab reageerimiskiirust ja aitab signaalide lähtepunkte täpsemalt välja peilida.

Iga uue üksuse lisandumisega — Serafini tahab eelseisvatel aastatel tehiskaaslaste hulka suurendada 21-ni — kahaneb aeg, mida on vaja signaali arvatava lähtekoha kontrollimiseks.

Ettevõtte eesmärk on kahandada seda 45 minutini. See teeks näiteks salaküttide jaoks keerulisemaks Garamba rahvusparki tungimise, kaitsealuste loomade tapmise ja saagiga minemahiilimise.