Kui esialgu arvati, et teadlased näitavad eri raadioteleskoope koondava virtuaalteleskoobi abil tehtud kujutist, millel on näha Linnutee keskel oleva Sagittarius A* nime kandva musta augu sündmuse horisondi kujutis, siis tegelikult oli pildile püütud hoopis Maast umbes 55 miljoni valgusaasta kaugusel asuva Messier 87 galaktika südames asuv must auk.

Maailma esimene foto mustast august

Kuna must auk ei lase valgust välja, said astronoomid teleskoobi abil pildistada vaid musta augu sündmuste horisonti ehk aegruumi neid punkte, kus vaatleja jaoks aeg seisma jääb. Astrofüüsik Luciano Rezzolla selgitas, et musta augu sees peidab end singulaarsus, punkt, kus füüsikaseadused ei kehti. Seda kattev sündmuste horisont on justkui pind, millest miski läbi ei liigu.

Raadioastronoomia professor Heino Falcke ütles, et tõenäoliselt oleme me kõik varem musta augu kujutisi näinud, kuid need on kõik olnud kas animatsioonid või simuleeritud kujutised. Sel korral on aga tegemist tõelise fotoga. Falcke selgitas ka fotol toimuvat: "Musta auku pole küll seal näha, kuid näha on selle keskel asuvat tumedat varju. See on see paik, kus valgus läheb sündmusehorisondi taha."

Rezzolla lisas omalt poolt, et tegemist on tõsise saavutusega. "Meie loodud foto näitab, et mustad augud on olemas. Ja see on üks kõige olulisemaid saavutusi," ütles ta. Tema sõnul on ülioluline, et siiani vaid tahvlipindadel eksisteerinud matemaatilisest objektist - sündmusehorisondist - on tehtud vaadeldav füüsikaline objekt.