Jutt käib IRAS nimelisest kosmoseteleskoobist ja GGSE-4 nime kandvast militaarsatelliidist. Mõlemad saadeti orbiidile juba aastakümneid tagasi ning hetkel kuidagi Maal olevate süsteemidega ei suhtle ega ole seetõttu ka kuidagiviisi juhitavad.

Kosmoseprügi jälgiv ettevõte LeoLabs juhib aga tähelepanu, et täna öösel, meie aja järgi umbes kell 1.30 öösel võivad need kaks seadeldist omavahel kokku põrgata. LeoLabsi andmetel on kõige tõenäolisem küll, et kehad mööduvad teineteisest 15-30 meetri kauguselt, kuid 1:100 võimalus on ka, et kehad põrkavad kokku.

Üldiselt peetakse kosmoses ja orbiidil isegi kilomeetrite suurust vahet objektide vahel väikeseks, seega paarikümne meetri vahemikku jääv vahemik on selles perspektiivis väga väikene. Seega, kokkupõrkevõimalus on täiesti olemas.

IRAS-i mass jääb umbes 1000 kilogrammi ligi, GGSE-4 on aga väike, vaid umbes 85 kilogrammi suurune aparaat. See tähendab, et kui kokkupõrge toimub, hävineb viimane suure tõenäosusega täielikult ja orbiidile tekib terve hulk uut kosmoseprügi.

Kuigi võib pea täieliku kindlusega öelda, et inimestele ning Maal toimuvale see prügi ohtu ei kujuta, kuna on liialt väike ning põleks atmosfääris lihtsalt ära, on oht aga siiski olemas. Nimelt võib tohutult kokkupõrkekiirusel tekkiv kosmoserämps ohustada teisi kosmoseaparaate ja satelliite.

Erinevad töörühmad on ka varasemalt viidanud, et Maa orbiidil oleva kosmoseprügi hulk on liiga suur ning juhul, kui midagi kiiresti ette ei võeta, on paratamatu, et arvestades üha kasvavat kosmoseaparaatide ja satelliitide hulka, ootavad meid lähiajal ees üha ohtlikumad kokkupõrked.

Kuid ka koristustööd kosmoses võivad osutuda ohtlikuks. Eelmise aasta kevadel katsetas India näiteks kosmoseprügi vastast raketisüsteemi, mille tagajärjel paisati sarnaselt kokkupõrkele laiali terve hulk väiksemat kosmoseprahti, mis seadis ohtu muuhulgas ka näiteks rahvusvahelise kosmosejaama (ISS). Ka teised riigid on aga ka üha enam kosmoseprügi koristamise poole vaatamas, näiteks Britid on katsetanud satelliiti, mis käib meie ümber tiirlevat prahti harpuuniga kogumas.