SpaceNewsi teatel on Hiina Tiangong-2 nime kandva jaama orbiidi oluliselt madalamale toonud. Enne oli see 380 km, nüüd aga 295 km kõrgusel. Harvard-Smithsoniani astrofüüsika keskuse teadlane Jonathan McDowell ütles IFLScience`ile, et ilmselt üritab Hiina vältida seda, mis eelmise Tiangongiga juhtus. Orbiit toodi madalamale 13. juunil.

Tiangong-1 üle kaotasid hiinlased kontrolli ülemöödunud aastal ja keegi ei teadnud täpselt, kuhu see kukkuda võiks. Lõpuks lagunes see tükkideks Vaikse ookeani kohal.

Tiangong-2 saadeti orbiidile 2016. aasta septembris. Jaam polnudki mõeldud permanentseks kosmosejaamaks, vaid see oli pigem katsepolügoon, millel testiti hiinlaste suure moodulkosmosejaama juures kasutatavaid tehnoloogiaid. Suurt jaama hakatakse kosmoses kokku panema millalgi vahemikus 2019-2022. Tiangong-2 pardal veetsid 30 päeva erinevaid katseid tehes taikonaudid Jing Haipeng ja Chen Dong.

Mingit teadet hiinlased oma plaanide kohta seoses selle jaamaga väljastanud pole.
„Osalt ei taha Hiina kindlasti seda, et korduks Tiangong-1 saatus,“ kommenteeris Phil Clark ajakirjast Journal of the British Interplanetary Society Tiangong-2 Maale lähenemist.

Tiangong-2 on praktiliselt täpselt sama suur kui Tiangong-1 ja ka selle orbiit on sarnane, ületades peamiselt veega kaetud osa meie planeedist. Nii et isegi siis, kui ka selle üle peaks kontroll kaduma, on jaama prantsatamine inimasustusega paika vähetõenäoline. Pluss – ilmselt kavatsevad hiinlased ikka jaama kontrollitud moel alla tuua. Võib arvata, et peagi kuuleme nende plaanidest taas.